Inwoners van de tien Zuid-Limburgse mijnbouwgemeenten die wonen in het gebied waar vroeger gemijnd is, mogen meedenken bij het optuigen van de regeling. Vóór 2 december 2024 kunnen zij zich melden via: onderzoek-mijnbouwschade.nl.
De tien mijnbouwgemeenten zijn Heerlen, Sittard-Geleen, Brunssum, Beek, Beekdaelen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Stein en Voerendaal. De woningen van inwoners van de Mijnstreek kunnen zowel lichte als zware schade hebben opgelopen door de steenkoolwinning van jaren terug.
Een halve eeuw na de sluiting van de mijnen hebben huishoudens in Zuid-Limburg nog steeds last van schade aan hun woningen zoals verzakkingen en scheuren. De Rijksoverheid, de tien mijngemeenten en de Provincie Limburg willen met een nieuw op te richten instituut een laagdrempelig loket voor gedupeerden openen waar zij zo snel en adequaat mogelijk worden geholpen. Op dit momenten vinden de voorbereidingen plaats voor het instituut I3ML (Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg) waar mensen straks terecht kunnen.
Opmaat naar een gebruiksvriendelijke regeling
Het I3ML wil graag weten of u als woningeigenaar denkt schade te hebben en hoe het u het beste kan helpen bij het herstellen van schade aan uw huis. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft onderzoeksbureau Enneüs gevraagd om dit onderzoek uit te voeren. U kunt zich via de onderstaande link registreren voor het onderzoek. U kunt deelnemen tot en met 1 december 2024 via https://onderzoek-mijnbouwschade.nl/
Oud-minister Lilianne Ploumen en oud-dijkgraaf Patrick van der Broeck vormen de kwartiermakers die in opdracht van het ministerie van KGG de afwikkeling van mijnbouwschade in onze provincie verder vorm moeten geven.
Burger centraal
Gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders (Mijnbouwschade): “De burger staat centraal en daarom willen we heel graag van die burger weten wat hij nodig heeft voor het inrichten van een gebruiksvriendelijke en toegankelijke regeling.”