Vlaams-Nederlandse samenwerking voor duurzaam wijntoerisme

15 mei 2024

Vlaanderen en Nederland werken samen aan een wijnstraat: een route die langs wijngebieden in de grensregio voert. Zo hopen ze duurzaam wijntoerisme te ontwikkelen in de grensregio. De route verbindt vier wijngebieden: Hageland (België), Haspengouw (België), de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en het Nederlandse Mergelland/Zuid-Limburg.

Het doel van de wijnstraat is om de wijnhistorie van Vlaams-Brabant, Belgisch Limburg en Nederlands Limburg te verbinden tot een uniek, grensoverschrijdend toeristisch verhaal. Bezoekers kunnen de route straks te voet, met de fiets en/of in etappes afleggen. Met de opstart van de wijnstraat hopen de projectpartners niet alleen wijnliefhebbers aan te trekken, maar ook een breed publiek te inspireren om te genieten van een duurzame en betekenisvolle toeristische (wijn)ervaring. Naast het ontwikkelen van de route wordt ook onderzoek gedaan naar regionale wijnidentiteit, wijnbeleving en een wijnecosysteem.

Elkaar versterken

Gedeputeerde Léon Faassen (Landelijk gebied) ziet veel kansen in de grensoverschrijdende samenwerking. “We hebben in Nederland en Vlaanderen een aantal fantastische wijngebieden, die bovendien aan elkaar grenzen. Het is één van de voorbeelden van kansen voor verbinding tussen onze mooie provincies. De wijnstraat is een perfecte gelegenheid voor groen toerisme en de verdere ontwikkeling van onze wijnbouwers. De unieke natuur, het historisch erfgoed en de lokale smaak kunnen elkaar allemaal versterken. In een tijd waarin ‘beleven’ voor veel mensen voorop staat, is dit een buitenkans om iets moois neer te zetten samen. De diversiteit tussen de gebieden zal ongetwijfeld verrijkend werken voor bezoekers.”

Partners

Het project, dat loopt tot en met 2027, wordt mede gefinancierd door Interreg VI Vlaanderen-Nederland: het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De partners binnen het project zijn Hogeschool PXL, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant vzw, Visit Zuid-Limburg, KU Leuven, Herita, Bisschoppelijk Centrum Rolduc, Gemeente Kerkrade, Stad Borgloon, Visit Limburg en Wijngoed Raar Saint Remi.


De aftrap van het project. Op de foto van links naar rechts: Gunther Coppens (gedeputeerde Toerisme van Vlaams-Brabant), Igor Philtjens (gedeputeerde Toerisme van Belgisch Limburg), Zuhal Demir (Vlaams minister van toerisme) en Léon Faassen (gedeputeerde Landelijk gebied van Nederlands Limburg).