Provincie draagt bij aan Romeins Museum in Heerlen

2 mei 2023

De Provincie Limburg draagt één miljoen euro bij aan het Romeins Museum in Heerlen. Gedeputeerde Staten stemden onlangs met dit principebesluit in.

Het Romeins Museum moet de vervanger worden van het huidige Thermenmuseum in Heerlen. Dit museum is in 1977 geopend rond de resten van een Romeins badgebouw uit de 2e en 3e eeuw. Het nieuwe Romeins Museum wordt een plek waar het badhuis als archeologisch rijksmonument optimaal tot zijn recht komt. De gemeente kan tot het einde van dit jaar een subsidieaanvraag indienen bij de Provincie om aanspraak te maken op de gereserveerde één miljoen euro om het Romeinse badhuis duurzaam te behouden.

Toekomstige generaties

Gedeputeerde Geert Gabriels (Natuur, Milieu en Erfgoed): “Het Romeinse badhuis is een belangrijk archeologisch monument dat we alleen kunnen behouden met een klimatologische oplossing. Het is een fantastisch stukje Romeinse geschiedenis dat zich in onze provincie bevindt en waar we toekomstige generaties ook van willen laten genieten. Het verhaal van het oudste stenen gebouw van Nederland moet verteld worden, zowel binnen onze provinciegrenzen als ver daarbuiten.”

Realisatie stap dichterbij

Wethouder Jordy Clemens: "We zijn erg blij met het nu al toegekende bedrag. Het brengt de realisatie van het Romeins Museum een stap dichterbij. Bovendien is het belangrijk dat we dit belangrijke verhaal nu samen met de provincie kunnen gaan vertellen. Op het Romeins badhuis zijn we terecht trots. Het vormt een fundament van de Romeinse nederzetting Coriovallum en is het oudste stenen gebouw van Nederland. We staan voor een belangrijke opdracht: dit unieke nationaal erfgoed behouden voor onze en latere generaties en presenteren aan een breed publiek. Dit doen we met een nieuw museumgebouw dat het Romeins badhuis beschermt én ruimte geeft voor de unieke verhalen die verbonden zijn aan dit gebouw, aan onze stad en deze regio.”