Predicaat 'Hofleverancier' voor 100-jarige wijnhandel Léon Colaris B.V. in Weert

9 mei 2023

In december 2022 heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander besloten het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te verlenen aan Wijnhandel Léon Colaris B.V. in Weert bij gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van het bedrijf. Gouverneur Roemer heeft vandaag de oorkonde die bij dit predicaat hoort, overhandigd aan de trotse ondernemers.

De heer Léon Colaris startte in 1922 in Weert met een wijnhandel, waar ook levensmiddelen en andere alcoholische dranken werden verkocht. Na een aantal jaren specialiseerde het bedrijf zich in alcoholische dranken en uiteindelijk in wijn. De wijn werd voornamelijk uit Frankrijk geïmporteerd en de klandizie bestond destijds met name uit notabelen. In 1958 nam zijn schoonzoon, de heer Jacques van Pol, de firma over. Hij bereisde heel het land met zijn wijncatalogus. Ook ontdekte hij nieuwe wijnhuizen, waardoor Colaris als één van de eerste bedrijven in de wijnbranche onbekende kwaliteitswijnen aan zijn klanten kon aanbieden. Het bedrijf groeide en verhuisde in 2000 naar een nieuwe huisvesting op een industrieterrein. In 2006 werd Colaris verkocht aan de Baarsma Wine Groep, maar bleef als zelfstandige BV functioneren. Tien jaar later, in 2016, werd Colaris een onderdeel van E-luscious, maar bleef (tot op heden) als zelfstandig bedrijf opereren. Inmiddels is de heer Ruud Heuvelmans daarvan de directeur.

Wijnhandel Léon Colaris verkoopt wijnen in het hogere segment van de markt. De 11.000 klanten, zowel particulieren als de horeca, komen uit heel Nederland en uit België. Het bedrijf biedt professioneel advies, wijnproeverijen, taxatie, aankoop van wijnkelders en persoonlijke bezorging aan huis. Op de eigen website van het bedrijf worden zo’n 600 wijnen aangeboden; deze online-verkoop neemt in belang toe. Wijnhandel Léon Colaris importeert verreweg het grootste deel van de wijnen zelf en levert rechtstreeks aan de klant. Wijn wordt niet alleen uit de gevestigde wijnlanden (Frankrijk, Italië en Spanje) geïmporteerd, maar ook uit Chili, Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland en Argentinië.

Over het hofleverancierschap


De richtlijnen om in aanmerking te komen voor het mogen voeren van het predicaat ‘Hofleverancier’ vereisen onder meer dat de onderneming minimaal 100 jaar bestaat en in de branche of bedrijfstak een eerste of vooraanstaande plaats in de regio inneemt.


Gouverneur Emile Roemer onthult het predicaat Hofleverancier met burgemeester Raymond Vlecken en directeur Ruud Heuvelmans van wijnhandel Léon Colaris.