Lening voor MKB’ers die willen verduurzamen of innoveren

2 mei 2023

Vanaf 1 mei is het mogelijk een aanvraag in te dienen voor een MKB Transitie Lening. LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg, introduceert dit financieringsproduct speciaal voor gevestigde MKB bedrijven die stappen willen zetten op weg naar een slimme, duurzame en gezonde samenleving. Oftewel: willen investeren in de transities energie, circulariteit, gezondheid of digitalisering.

De intentie is er, de passende financiering helaas niet altijd

In de praktijk blijkt dat het MKB met een of meerdere transities aan de slag wil. Ze willen bijvoorbeeld hun bestaande productieproces verduurzamen of werkprocessen digitaliseren. Of ze willen investeren in een nieuwe innovatie maar komen financiering tekort vanuit hun bank of andere financiers. Met de nieuwe MKB Transitie Lening worden duurzame plannen en slimme of gezonde oplossingen gefinancierd zodat zij nu een extra stap kunnen zetten om concurrerend en toekomstbestendig te blijven.

Ruben Nabben, teamleider MKB bij LIOF: “We vinden het belangrijk om een versnelling rondom de transities teweeg te brengen bij het gevestigde MKB. Hoe zorgen we ervoor dat ondernemers juist wel die extra stap zetten en hierin niet beperkt worden als het op financiering aankomt? Banken en andere financiers kunnen in sommige situaties terughoudend zijn in het verstrekken van financiering en willen zekerheden. Daarom hebben wij de MKB Transitie Lening ontwikkeld. Met als doel ervoor te zorgen dat we het samen juist wel voor elkaar krijgen om de MKB’ers te ondersteunen. Belangrijk element is de cofinanciering. Dat betekent dat de lening door twee partijen verstrekt wordt waardoor de financiers minder risico lopen en het voor de ondernemers makkelijker wordt geld te lenen. Wij hopen dat we MKB’ers via deze lening een duwtje in de rug kunnen geven om een positieve impact op hun eigen toekomst en die van Limburg te maken.”

Wie komt in aanmerking?

De MKB Transitie Lening is bedoeld voor gevestigde MKB bedrijven in Limburg. Het is belangrijk dat er een businessplan ligt waaruit het economische en maatschappelijke potentieel blijkt. En er moet sprake zijn van concrete impact op één van de vier transities: energie, circulariteit, gezondheid of digitalisering.

De kenmerken van de MKB Transitie Lening

Het gaat om een achtergestelde lening waarvan de cofinanciering minstens 50% van het verstrekte lening bedrag is. De hoogte van de financiering is minimaal € 50.000 en maximaal € 250.000 en de lening moet in uiterlijk 7 jaar afgelost zijn. Meer info is te vinden op https://liof.nl/mkbtl