Koning Willem-Alexander opent expositie in Limburgs Museum

12 mei 2023

Koning Willem-Alexander brengt op 9 juni een bezoek aan het Limburgs Museum in Venlo. De koning opent daar de tentoonstelling ‘De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas’. Ook gouverneur Emile Roemer is hierbij aanwezig.

De tentoonstelling ‘De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas’ biedt een nieuw perspectief op de decennialange strijd die de Franse koning Lodewijk XIV en koning-stadhouder Willem III van Oranje voerden in de nasleep van Rampjaar 1672, beginnend bij het Beleg van Maastricht 350 jaar geleden. De verhalen in de expositie maken invoelbaar wat oorlog voor de Limburgse bevolking betekende. De expositie toont nooit eerder in Nederland vertoonde kunstwerken en historische objecten. Deze zijn onder andere afkomstig uit internationale collecties als Châteaux de Versailles, Musée du Louvre, Rijksmuseum en uit de Koninklijke Verzamelingen.

Tijdens het openingsprogramma wordt dieper ingegaan op de historische context en het Limburgse perspectief op de strijd tussen Lodewijk XIV en Willem III. Koning Willem-Alexander opent vervolgens de tentoonstelling en gaat er met betrokkenen over in gesprek.

De tentoonstelling ‘De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas’ is van 10 juni 2023 t/m 7 januari 2024 te zien in het Limburgs Museum in Venlo.