Herdenkingen in aanwezigheid provinciebestuur

2 mei 2023

Zoals ieder jaar herdenkt Limburg de oorlogsslachtoffers op 4 mei. Uiteraard gaat dit gepaard met verschillende activiteiten in de hele provincie, waarbij onder anderen de gouverneur van de Provincie Limburg aanwezig is.

Gouverneur Emile Roemer:

“Het is van essentieel belang dat we samen herdenken en ook onze jeugd daar volop in betrekken. Juist in een tijd dat vrede en vrijheid op ons continent voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Dit jaar wil ik graag even extra stilstaan bij de april-mei stakingen van 1943, de grootse staking in Europa tégen het naziregime. Bij die stakingen vonden velen de dood, waaronder onschuldige Limburgers. Dat we hun opoffering nooit mogen vergeten.”

Herdenken

Op 4 mei herdenken wij iedereen die op wat voor manier dan ook gevochten heeft voor onze vrijheid. De dag start om 08:00 met een herdenkingsmoment op het Koningsplein in de gemeente Maastricht. Het vrijheidsvuur wordt ontstoken door atletiekvereniging Maastricht, de kranslegging wordt gedaan door de Gouverneur en door Luitenant-Kolonel Reijnen, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Reserveofficieren. Het taptoesignaal en Wilhelmus worden gespeeld door Stijn Waterval, van Koninklijke Harmonie St. Cecile uit Eijsden.

In de avond is er om 20:00, op het nationale moment, een herdenkingsmoment op het Herdenkingsplein in Maastricht. Provinciesecretaris Peter Díez zal, samen met de andere aanwezigen, de slachtoffers herdenken. De gouverneur is aanwezig bij de dodenherdenking in zijn woonplaats Gennep.

Vieren

Op 5 mei viert Limburg de bevrijding tijdens het Bevrijdingsfestival in Roermond. Hier zal gedeputeerde Madeleine van Toorenburg bij aanwezig zijn om het Vrijheidsvuur te ontsteken.