Het Limburgs Museum lanceert online verhalenplatform

22 maart 2023

Een online platform vol verhalen voor en door Limburgers: dat is Ons Limburgs Museum. Op ons.limburgsmuseum.nl vinden bezoekers deze verhalen in de vorm van video’s, foto’s, audio en tekst. Ons Limburgs Museum brengt losse verhalen samen, geeft ze context en vormt zo het culturele geheugen van de provincie.

Als eerste provincie in Nederland maakt Limburg hiermee een concrete vertaling van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed op regionaal niveau. Ons Limburgs Museum verzamelt verhalen bij Limburgers, uit de eigen collectie, bij Limburgse archieven, uit de media en bij partnerinstellingen. De verhalen die verteld worden, zijn overal in de provincie te vinden maar zonder context staan deze fragmenten op zichzelf. Op dit alsmaar groeiend multimediale platform ontstaat zo het collectieve en culturele geheugen van Limburg.

Bereikbaar voor iedereen

Gedeputeerde Geert Gabriëls (Erfgoed): “Limburg barst van de cultuurhistorische verhalen. Die kunt u niet allemaal fysiek bezoeken. Daarom is het heel fijn dat er een Ons Limburgs Museum is. Dat iedereen online die verhalen tot zich kan laten komen, en kan genieten van al het moois dat er in Limburg is.”

Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (Cultuur): “Ik ben trots op het online-museum: het maakt het Limburgs museum bereikbaar. Het museum komt bij iedereen de huiskamer binnen. Het bevat oude verhalen, nieuwe verhalen, verhalen van ons samen: het is de ziel van de Provincie Limburg. Kijk ernaar en neem er kennis van op Ons.limburgsmuseum.nl.”

Actuele onderwerpen

De onderwerpen op ons.limburgsmuseum.nl haken in op vragen die spelen in de maatschappij. In eerste instantie dompelen bezoekers zich onder in verhalen van de Maas. Ze vinden er bijvoorbeeld antwoorden op de vraag: Is wonen aan deze rivier nog wel veilig? Maar wordt er ook aandacht besteed aan initiatieven zoals de Maas Cleanup. Daarnaast ontdekken ze persoonlijke verhalen.

Iedereen kan verhalen bijdragen

Ons.limburgsmuseum.nl zet actief in op de verhalen van de Limburgers zelf. Op dit platform is er de mogelijkheid om hun ervaringen, herinneringen en kennis te delen. Zo kan iedereen bijdragen aan het immateriële erfgoed van de provincie en zich nog meer in de toegankelijke verhalen herkennen. Het OLM wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Mondriaan Fonds, Cultuurloket DigitALL, Werktuig voor Ontwikkeling, het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en Provincie Limburg.