Podcast ‘Europa om je heen’ belicht het Verdrag van Maastricht

12 januari 2023

Op donderdag 12 januari is de podcast ‘Europa om je heen’ gelanceerd. In deze podcastserie van DutchCulture staan vier locaties met het Europees Erfgoedlabel centraal, waaronder het Verdrag van Maastricht in het Gouvernement.

‘Europa om je heen’ bestaat uit vier afleveringen over de Nederlandse erfgoedlocaties die bepalend zijn geweest voor de geschiedenis van Europa of de Europese Unie, en daarom het Europees Erfgoedlabel toegekend hebben gekregen. In de podcast worden de verhalen van dit erfgoed verteld. De luisteraars ervaren de locaties en horen wat ze betekenen voor het Europa van nu en voor henzelf.

Jongeren betrekken

Naast het Verdrag van Maastricht komen ook het Vredespaleis, Kamp Westerbork, en de Koloniën van Weldadigheid in een uitbreiding aan bod. Het viertal Nederlandse locaties maakt onderdeel uit van een netwerk van zestig locaties in Europa met het Europees Erfgoedlabel, die samen de Europese waarden, geschiedenis en idealen uitdragen. De podcast is erop gericht om met name een doelgroep van jongeren meer te betrekken bij Europa en het gevoel van een gedeelde Europese identiteit te bevorderen.

De podcast ‘Europa om je heen’ is vanaf 12 januari te beluisteren via Spotify. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de productie financieel ondersteund.