Bas Schoonderwoerd is ‘Limburger van Verdienste’

16 januari 2023

Bas Schoonderwoerd is vandaag door gouverneur Emile Roemer benoemd tot Limburger van Verdienste. Hij kreeg de onderscheiding bij gelegenheid van zijn afscheid als directeur van Parkstad Limburg Theaters en uit waardering voor zijn langdurige verdiensten op cultureel gebied voor de provincie Limburg en met name voor zijn grote inzet voor de Parkstad Limburg Theaters.

Onder zijn leiding werd het theater in Heerlen verbouwd en groeide uit tot één van de modernste theaters in het land. Daarvoor wist hij al de fusie van de gemeentelijke theaters van Heerlen en Kerkrade tot stand te brengen. De vorige minister van Cultuur – Ingrid van Engelshoven – bestempelde de Parkstad Limburg Theaters als 'vitaal cruciale instelling voor cultuur in het land.'

Bas Schoonderwoerd zorgde ook voor meer publiek en met een uitgekiende programmering wist hij ook nieuwe mensen naar het theater te krijgen. En hij werkte hard aan samenwerking, ook over de stads-, provincie- en landsgrenzen heen. Zoals met de oprichting van de Stichting Theateralliantie, waarin de zeven grootste theaters van Nederland samenwerken; en als partner van het Kultuurbetrieb uit Aken.

Gouverneur Emile Roemer:

“Twee weken geleden zei ik in mijn nieuwjaarstoespraak in het Gouvernement nog dat Limburg zoveel heeft om trots, gruuts of sjtolz op te zijn. En zeker weten dat ook het werk van Bas Schoonderwoerd daaronder valt. Want hij heeft met Parkstad Limburg Theaters de culturele rijkdom van onze provincie vergroot en ook heeft hij meer mensen laten genieten van onze rijke cultuur.”

Limburger van Verdienste

De Limburger van Verdienste is een exclusieve onderscheiding en wordt toegekend aan personen die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk hebben ingezet als ambassadeur op een specifiek maatschappelijk gebied voor Limburg en haar bevolking. Er moet daarbij sprake zijn van een speciale zichtbaarheid, uitstraling en/of buitengewone voorbeeldfunctie, die niet in gelijke mate aan anderen op het betrokken terrein kan worden toegeschreven.