In Limburg is veel meer cultuur dan alleen carnaval

16 februari 2023

Inmiddels is het bijna tijd voor de Vastelaovend: een mooi voorbeeld van de vele unieke tradities die Limburg rijk is. Maar de provincie kent nog veel meer (immaterieel) erfgoed: zo herbergt Limburg talloze monumenten, kastelen en musea.

Twee voorbeelden hiervan zijn het Bonnefantenmuseum in Maastricht en Kloosterdorp Steyl. Het is als provincie onze kerntaak om - samen met het Rijk en de gemeenten - ervoor te zorgen dat deze instellingen voor iedereen beschikbaar zijn en blijven. Gedeputeerden Van Toorenburg en Gabriëls zijn naar Den Haag afgereisd om bij de Tweede Kamer aandacht te vragen voor behoud van cultuur en erfgoed in de regio!

Lees het pamflet 'In Limburg is veel meer cultuur dan alleen carnaval' hier terug. (pdf, 403 kB)

Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg: "De bijdrage aan regionale musea vanuit het Rijk moet omhoog. Het Rijk betaalt Rijksmusea voor (publieks)activiteiten ruim 70 miljoen euro per jaar terwijl 12 ‘regionale musea’ samen (!) maar 3 miljoen euro per jaar ontvangen. Er is nog altijd geen oog voor de niet-Rijksmusea zoals het Bonnefanten die in de praktijk al jaren Rijkscollectie in langdurige bruikleen beheren en presenteren. Helaas houdt het Rijk ook geen rekening met de maatschappelijke betekenis van kunstmusea en hun positie binnen de regionale culturele infrastructuur. Daarom hebben we indringend gepleit voor meer geld voor Cultuur in Limburg."

Gedeputeerde Geert Gabriëls: "Het kloosterdorp Steyl is een unieke locatie in Nederland en met meer dan 60 monumenten bij elkaar is het de enige in zijn soort. Het in stand houden van het inspirerende verhaal van Steyl, is een zeer omvangrijke opgave. Als Provincie Limburg dragen wij daar fors aan bij. In Den Haag hebben aandacht en steun gevraagd voor deze bijzondere locatie. Zo zouden we samen dit verborgen geheim achter de oude kloostermuren met zijn bekoorlijke ligging aan de Maas tot een uniek kloosterdorp kunnen maken. Een monument dat zijn weerga in Nederland niet kent."


Gedeputeerde Van Toorenburg en Gabriëls overhandigen het pamflet 'In Limburg is veel meer cultuur dan alleen carnaval' aan Tweede Kamerlid Jorien Wuite, koninkrijksrelaties, kunst en cultuur.