Edmond Staal is ‘Limburger van Verdienste’

12 oktober 2022

Edmond Staal is vandaag door gouverneur Emile Roemer benoemd tot Limburger van Verdienste. Hij kreeg de onderscheiding bij gelegenheid van zijn pensionering als stafmedewerker externe betrekkingen van Stichting het Limburgs Landschap en uit waardering voor zijn langdurige inzet voor het behoud van natuur, landschap en cultureel erfgoed in Limburg.

Onvermoeibaar heeft Edmond Staal jarenlang het verhaal uitgedragen over het belang van natuur en erfgoed voor de identiteit van Limburg. Door de zeer vele tv-uitzendingen voor L1 onder de titel ‘Natuurlijk Limburg’ heeft hij een hele generatie Limburgers kennis laten maken met de mooiste plekjes en de bijzonderste planten en dieren die Limburg rijk is.

Edmond Staal speelde ook een cruciale rol bij de inrichting van de bezoekerscentra van Het Limburgs Landschap en hij wist in zijn werk spraakmakende projecten te verzinnen. Hij zocht altijd de samenwerking en wilde tegenstellingen overbruggen. Hij heeft een groot gevoel voor cultuurhistorie en zijn betekenis voor Kasteel Arcen is van bijzondere waarde.

Ook in de afdeling Limburg van het Prins Bernhard Cultuurfonds speelde Edmond Staal een belangrijke rol. Negen jaar lang was hij bestuurslid (2013-2022), waarvan zes jaar vicevoorzitter (2015-2022). Daarnaast was hij betrokken bij de oprichting van het Matthias Soiron Fonds dat bijdraagt aan de restauratie van cultuurhistorisch waardevolle interieurs of objecten in Limburg.

Gouverneur Emile Roemer: “Edmond Staal is één van die spilfiguren, de spinnen in het web, die je snel wijzer kunnen maken over je nieuwe werk- en woonomgeving; die met veel passie en energie spreken over waar ze echt verstand van hebben. Edmond Staal was méér dan 35 jaar de stem en het gezicht van Het Limburgs Landschap.”

Limburger van Verdienste

De Limburger van Verdienste is een exclusieve onderscheiding en wordt toegekend aan personen die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk hebben ingezet als ambassadeur op een specifiek maatschappelijk gebied voor Limburg en haar bevolking. Er moet daarbij sprake zijn van een speciale zichtbaarheid, uitstraling en/of buitengewone voorbeeldfunctie, die niet in gelijke mate aan anderen op het betrokken terrein kan worden toegeschreven.


Edmond Staal en Emile Roemer bij uitreiking 'Limburger van Verdienste'

Edmond Staal en Emile Roemer bij uitreiking 'Limburger van Verdienste'