Terugblik Symposium Diversiteit: het belang van inclusie en diversiteit op de werkvloer

24 mei 2022

We kijken terug op een geslaagd Provinciaal Symposium Diversiteit. Dat vond plaats op donderdag 19 mei in het Gouvernement aan de Maas. Gedurende het symposium spraken experts, ervaringsdeskundigen en bedrijven over hun ervaringen met diversiteit en inclusie op de werkvloer. Deelnemers brachten waardevolle input mee, maakten kennis met elkaar en we zijn samen weer een stukje wijzer geworden.

Meerwaarde

Provincie Limburg ziet de meerwaarde van diversiteit en inclusie in de eigen organisatie, en brengt deze meerwaarde onder de aandacht van andere werkgevers en organisaties. Bijvoorbeeld door middel van kennisuitwisseling op een symposium zoals dit.

Gedeputeerde Sociale Agenda, Madeleine van Toorenburg:

De Provincie is er voor alle Limburgers. Daarom zijn we hier in huis zo gehecht aan een representatieve afspiegeling. Alleen zo zijn we er werkelijk voor iedereen.

Het symposium organiseerden we samen met het Netwerk Diversiteit, het Provinciaal Platform Diversiteit Limburg, Stichting Meer Kleur en Kwaliteit & Diversiteit in Bedrijf van de Sociaal-Economische Raad. Deelnemers aan het symposium werden welkom geheten door gedeputeerde Sociale Agenda, Madeleine van Toorenburg.

‘Richt je organisatie zo in dat iedereen zichzelf kan zijn’

We maakten een rondje langs de deelnemers en vroegen waarom zij diversiteit op het werk belangrijk vinden. Deelnemers van het symposium waren het erover eens dat diversiteit niet alleen leuk is:

Je kunt van andere mensen iets leren. Een bepaald vraagstuk vanuit verschillende hoeken benaderen. Dan los je problemen sneller op.

Het creëert tevens kansen op de arbeidsmarkt, voor zowel werkgever als werknemer. Een greep uit de reacties:

Dan zul je zien dat je creatieve teams krijgt. Dat je ontzettend goed kunt inspelen op verschillende markten. Je krijgt er een bredere blik van in je werk, maar ook in je collegialiteit, waardoor je er samen een stuk rijker van wordt.

Bovendien waren de deelnemers het erover eens dat - naast diversiteit - inclusie zeker niet vergeten mag worden. Want, is de redenering, als je volledig jezelf kunt zijn ontwikkel je beter je talenten. En talentontwikkeling is van toegevoegde waarde in een organisatie.

Wanneer je het gevoel hebt erbij te horen, dan geef je het maximale… en misschien zelfs meer.

Kortom, is de conclusie van het symposium, geef je géén aandacht aan diversiteit en inclusie dan is dat een enorme gemist kans.

Video met een terugblik op het symposium

Bekijk hieronder de video, waarin deelnemers van het symposium aan het woord komen: