Speech gouverneur Roemer tijdens dodenherdenking in Heerlen

4 mei 2022

Bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei heeft ook Commissaris van de Koning Emile Roemer een speech gegeven. De gouverneur sprak zijn woorden woensdagavond uit bij de herdenking die plaatsvond bij de Gedachteniskapel in Heerlen.

Op 4 mei staan we in heel Nederland stil bij oorlogsslachtoffers die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn. Het thema is dit jaar ‘Vrijheid in verbondenheid’.

Gouverneur Roemer vertelde in zijn speech een persoonlijk verhaal over zijn vader Chris Roemer en over het lot van verzetsheld Jan Cornips uit Heerlen. Ook de oorlog in Oekraïne kwam aan bod in de speech, om de slachtoffers te herdenken die nog elke dag vallen. Het programma werd afgesloten met een kranslegging bij het monument.

Rond 4 en 5 mei bezoekt het College van Gedeputeerde Staten verschillende activiteiten. Gedeputeerde Van Toorenburg bezocht woensdagavond het Herdenkingsplein in Maastricht. Bij het Verzetsmonument in Valkenburg was gedeputeerde Roest aanwezig. Gouverneur Roemer was woensdagochtend aanwezig bij de herdenking op het Koningsplein in Maastricht, waar hij een krans legde. Op Bevrijdingsdag gaat de gouverneur langs bij de Bevrijdingsmaaltijd in Gennep en het Bevrijdingsfestival in Roermond.


Zie ook