Predicaat 'hofleverancier' voor 150-jarige firma Cox Geelen B.V. in Eijsden-Margraten

21 mei 2022

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te verlenen aan Cox Geelen B.V. bij gelegenheid van de viering van het 150-jarig bestaan van het bedrijf. Gouverneur Roemer heeft vandaag de oorkonde die bij dit predicaat hoort overhandigd aan trotse ondernemers.

In 1870 begon de heer Theodorus Hubertus Cox in Roermond een kunstsmederij en fabriek in landbouwwerktuigen en kachels. Na zijn overlijden nemen zijn twee zonen het bedrijf over, waarna zoon Henricus in 1935 alleen verder gaat. In 1940 gaat het bedrijf zich richten op rookgasafvoeren en staat de derde generatie aan het roer. Nadat het bedrijf verschillende keren is verhuisd is het vanaf 1970 gevestigd in Eijsden-Margraten. Sinds 2019 is het Duitse bedrijf Skoberne GmbH 100% aandeelhouder van Cox Geelen. Cox Geelen is zelfstandig gebleven op het gebied van bedrijfsbeleid en houdt zich uitsluitend bezig met het ontwikkelen, produceren en verkopen van rookgasafvoersystemen, ventilatieproducten en warmtepompbehuizingen. Ze zijn ISO 90001 gecertificeerd en exporteren naar circa 30 landen wereldwijd.

Over het hofleverancierschap

De richtlijnen om in aanmerking te komen voor het mogen voeren van het predicaat ‘Hofleverancier’ vereisen onder meer dat de onderneming minimaal 100 jaar bestaat en in de branche of bedrijfstak een eerste of vooraanstaande plaats in de regio inneemt.

Cox-Geelen B.V. is de derde onderneming in de gemeente Eijsden-Margraten die de titel ‘Hofleverancier’ mag voeren. Vanwege corona werd het predicaat hofleverancier een jaar na het 150-jarig jubileum uitgereikt.


Gouverneur Emile Roemer en burgemeester van Eijsden-Margraten Sjraar Cox reiken het predicaat hofleverancier uit aan de 150-jarige firma Cox Geelen B.V.