Koningsdag 2022: Leef Maastricht!

22 maart 2022

Op woensdag 27 april 2022 vieren Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Maxima en leden van de Koninklijke Familie Koningsdag in Maastricht. Na de afgelasting in 2020 door de uitbraak van de coronapandemie staat de Limburgse hoofdstad opnieuw in de startblokken om de koninklijke familie te ontvangen. De stad Maastricht en de regio Zuid-Limburg presenteren zich met een aansprekend programma aan de koninklijke gasten, de bezoekers en de tv-kijkers. Daarin speelt muziek, geheel naar Zuid-Limburgse traditie, de boventoon.

De viering staat in het teken van vrijheid en verbondenheid. Ons land kent immers een lange traditie van harmonie, rechtvaardigheid en het beschermen van de menselijke waarden. Op Koningsdag toont Nederland hoe belangrijk het is om te leven in vrijheid en veiligheid. Ter onderstreping wappert in vrijwel alle Nederlandse straten het rood-wit-blauw. Dit leven van verbinding te waarderen en te vieren is het thema van Koningsdag 2022 in onze stad: Leef Maastricht!

Koningsdag is een dag van eenheid. Hoe belangrijk die eenheid is, ervaren we momenteel meer dan ooit. De oorlog in Oekraïne laat zien dat we constant naar verbinding moeten zoeken en dat het cruciaal is om openlijk respect en saamhorigheid te tonen. Laten we elkaars verschillen respecteren, ongeacht afkomst, ras, nationaliteit, religie en sekse; zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Ons hart is dan ook bij de Oekraïners. We zijn als stad Maastricht vereerd om deze dag van eenheid te mogen organiseren. We zijn ook verheugd dat de koning ons die kans, na de afgelasting in 2020, opnieuw biedt. ‘Maastricht, wat in het vat zit verzuurt niet’, zei hij in 2020. We zullen die waargemaakte belofte inlossen met een extra mooie dag. Een dag waarin we een ode brengen aan het leven in harmonie en eendracht.

aldus burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Leef

Maastricht heeft de draad opgepakt waar het in 2020 gebleven was. Het toen in gang gezette programma en dezelfde route, zoals die in 2020 bekend is gemaakt, blijven gehandhaafd. De titel van deze Koningsdag luidt: Leef Maastricht! Het laat de vele aspecten van het Maastrichtse leven zien: het bourgondische leven, het arbeidzame leven, het verenigingsleven, het culturele leven, het studentenleven en al die andere levens, die de Limburgse hoofdstad haar kenmerkende karakter geven. Leef Maastricht! gaat ook over saamhorigheid en verbondenheid, over grote en kleine dingen, over stijl en diversiteit. En niet geheel toevallig heeft Leef Maastricht in de stad een tweede betekenis, want het betekent in het dialect Lief Maastricht.
De koninklijke bus stopt om 11.00 uur op de Sint Servaasbrug. Vervolgens gaat de route te voet verder via Vissersmaas, Het Bat, Graanmarkt, Onze Lieve Vrouweplein, Bredestraat en de finale op het Vrijthof.

Internationale regio

In het zuiden staat samen leven centraal. Het leven in Limburg gaat over stads- en gemeentegrenzen heen en verder dan ons bourgondische en toeristische karakter. Met Koningsdag nemen we u mee in het Limburgse leven. Waar naast harmonie en eendracht, innovatie, cultuur en Europese samenwerking een plek hebben.

zegt gouverneur (commissaris van de Koning) Emile Roemer.

Met de meest Europese universiteit van het land kenmerkt Limburg zich als dé internationale regio van Nederland. Verschillende nationaliteiten, talent en innovatie smelten hier samen op de vier Brightlands campussen. Beleef het 27 april met ons in een gevarieerd programma.

Feest

Na afloop van het bezoek van de koninklijke familie viert Maastricht nog de hele dag Koningsdag met tal van muziekoptredens, sport en vrijmarkt. Het grote podium op Vrijthof staat centraal met La Pegatina, (bekend van grote festivals als Pinkpop, Lowlands en Sziget), coverband The Dirty Daddies en Martijn Fischer als Andre Hazes. Daarnaast vinden er verspreid over de stad nog meerdere side-events plaats.

Meer informatie over het programma leest u op de website van Koningsdag Maastricht