Keigezond Limburg ieder kind een gezonde toekomst

8 maart 2022

Het leefgedrag van kinderen op een positieve manier veranderen. Dat is het doel waar alle partners van de Limburgse alliantie tijdens de provinciale kick-off Limburgse Netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas voor gaan. De komende drie jaar zullen 1.300 kinderen met overgewicht & obesitas begeleid worden naar een gezonde(re) leefstijl en een gezonder gewicht.

KeiGezondLimburg
Onthulling logo KeiGezond Limburg

Unieke aanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

Tijdens een feestelijke bijeenkomst met netwerkpartners, gemeenten en Staatsecretaris Maarten van Ooijen is, op maandag 7 maart, deze nieuwe aanpak gelanceerd.

Keigezond Limburg geeft een helpende hand en positieve impuls aan kinderen met (beginnend) overgewicht en obesitas en hun omgeving. In een veilige en vertrouwde omgeving werken de kinderen samen met een centrale zorgverlener (jeugdverpleegkundige van de GGD) en vaak ook een kinderleefstijlcoach, stap voor stap aan een gezondere leefstijl. Dat maakt niet alleen dat je je fysiek beter voelt, maar ook lekkerder in je vel zit.

Deze netwerkaanpak wordt in Zuid-Limburg aangeboden in de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Maastricht en Sittard-Geleen. Onze jeugdverpleegkundigen in die gemeenten hebben de rol van centrale zorgverlener op zich genomen. Zij kijken goed naar wat de kinderen én het gezin nodig hebben op medisch en sociaal gebied om te kunnen werken aan een gezonde leefstijl.

Ze maken daarbij gebruik van het brede netwerk in de gemeente en werken samen met een kinderleefstijlcoach.

Deelnemen aan Keigezond?

Ouders die meer willen weten over Keigezond Limburg kunnen contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg in hun gemeente.
Ook huisartsen en kinderartsen kunnen verwijzen naar Keigezond. Gemeenten en zorgverzekeraars dragen de kosten.

In de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Maastricht zorgen projectleiders van de GGD en in de gemeente Sittard-Geleen een projectleider van Ecsplore ervoor dat er een breed netwerk van verenigingen en organisaties beschikbaar is om binnen Keigezond ondersteuning en begeleiding te bieden. Zij werken nauw samen met de JOGG-regisseurs/adviseurs in de betreffende gemeenten.

In gesprek
In gesprek over Kei Gezond Limburg

Evaluatie

De monitoring en evaluatie van deze aanpak is in handen van de Academische Werkplaats Zuid-Limburg, Stichting Your Coach Next Door, GGD Limburg-Noord en GGD Zuid Limburg. De verwachting is dat deze aanpak zo goed aanslaat, dat deze in de basisverzekering wordt opgenomen en dan ook in heel Limburg beschikbaar komt.

Meer informatie?

Voor meer informatie over Keigezond Limburg en de contactgegevens van de projectleiders of programmacoördinator kunt u terecht op: www.Keigezondlimburg.nl.


Rapport

Aanbieden rapport

Staatsecretaris Maarten van Ooijen ontvangt uit handen van gedeputeerde Madeleine van Toorenburg de rapportage Trendbreuk

Keigezond Limburg is een samenwerking van:

  • Academische Werkplaats Publieke Gezondheid
  • GGD Limburg-Noord & GGD Zuid Limburg
  • Gemeenten Heerlen, Horst a/d Maas, Kerkrade, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen en Venlo
  • Huisartsenzorggroepen Cohesie, HOZL, Meditta en ZIO
  • JOGG/Kind Naar Gezonder Gewicht
  • Laurentius, MUMC+, VieCuri en Zuyderland
  • Programmabureau Trendbreuk
  • Provincie Limburg (Sociale Agenda Limburg)
  • Stichting Your COACH Next Door
  • Zorgverzekeraars CZ & VGZ