Sam Schröder en Mitch Valize zijn ‘Limburger van Verdienste’

21 juni 2022

De Limburgse rolstoeltennisser Sam Schröder (Geleen, 1999) en handbiker Mitch Valize (Heerlen, 1995) zijn vandaag door gouverneur Emile Roemer benoemd tot Limburger van Verdienste. Zij kregen de onderscheiding uit waardering voor hun uitzonderlijke sportieve topprestaties, in het bijzonder hun gouden medailles op de Paralympische Spelen van 2021 in Tokyo.

Gouverneur Emile Roemer:

Ik vind het geweldig dat ik beide heren vandaag op deze manier in het zonnetje mag zetten. Zij vervullen op mondiaal gebied een voorbeeldrol in hun sport en zij stimuleren en inspireren Limburgers met een beperking om alles uit zichzelf te halen. Sam en Mitch: dankjewel en van harte gefeliciteerd!

Gedeputeerde Van Toorenburg (portefeuillehouder Sport): “De Provincie Limburg wil dat zoveel mogelijk Limburgers sporten en bewegen, ook de Limburgers voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Door ondersteuning van Iedereen Kan Sporten Limburg, het provinciaal platform voor aangepast sporten, dragen we bij aan een goede sportinfrastructuur voor mensen met een beperking. Het is geweldig om te zien dat Mitch en Sam zich naast hun succesvolle topsportcarrières ook inzetten als ambassadeur van dit platform. Topsport inspireert!”

Sam Schröder

Schröder is vanaf zijn achtste levensjaar bijna volledig rolstoelafhankelijk. Op zijn elfde kwam hij in aanraking met rolstoeltennis en in 2016 werd hij nummer 1 van de wereld bij de junioren. In 2017 volgde, na een aanvullende ziektediagnose, een ingrijpend behandelingstraject. Hij wist echter razendsnel zijn oude niveau te overtreffen. Schröder is pas 22 jaar oud en heeft al 45 titels behaald, waaronder de gouden medaille in het dubbelspel op de Paralympische Spelen in 2021. In februari 2022 werd, na zijn winst van de Australian Open, bekend dat Schröder de nieuwe nummer 1 op de wereldranglijst van het rolstoeltennis (enkelspel) is.

Hij is ambassadeur van de Stichting Iedereen Kan Sporten Limburg (het provinciaal platform voor aangepast sporten) en van de Stichting Return (een organisatie die jongeren stimuleert het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen). Schröder is vorig jaar Koninklijk onderscheiden (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau).

Mitch Valize

Ondanks een aangeboren lichamelijke beperking, heeft Valize met behulp van een prothese zijn hele jeugd kunnen sporten (voetbal, skiën). In 2015 maakte hij kennis met parasporten: hardlopen met behulp van een blade, zitvolleybal (waarin hij ook het nationaal team wist te bereiken) en handbiken. In die laatste discipline ontwikkelde hij zich snel: in 2018 was hij al Nederlands Kampioen en zes jaar na zijn eerste rit is Valize Paralympisch-, wereld- en Europees kampioen handbiken.

Maatschappelijk zet hij zich in als ambassadeur van de Stichting Iedereen Kan Sporten Limburg, van Adelante (de revalidatiekliniek waar hij zelf behandeld is) en van Össur (een prothesefabrikant die zich ook richt op mobiliteitsoplossingen voor sporters met een beperking). Naast zijn sportcarrière is Mitch Valize afgestudeerd als bewegings- & gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Maastricht. Hij is vorig jaar Koninklijk onderscheiden (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau).

Limburger van Verdienste

De Limburger van Verdienste is een exclusieve onderscheiding en wordt toegekend aan personen die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk hebben ingezet als ambassadeur op een specifiek maatschappelijk gebied voor Limburg en haar bevolking. Er moet daarbij sprake zijn van een speciale zichtbaarheid, uitstraling en/of buitengewone voorbeeldfunctie, die niet in gelijke mate aan anderen op het betrokken terrein kan worden toegeschreven.


Mitch Valize en Sam Schröder worden feestelijk ontvangen in het Gouvernement.

De topsporters hebben hun handtekening gezet in het Gouden Boek van de Provincie Limburg.