Limburgse steun en medeleven bij bezoek Oekraïense delegatie

16 juni 2022

Vandaag bracht de Oekraïense eerste viceminister van Buitenlandse Zaken (mevrouw Emine Dzhaparova) onder begeleiding van de ambassadeur van Oekraïne (de heer Maksym Kononeko) en de honorair consul van Oekraïne (de heer Karel Burger Dirven) een werkbezoek aan de gemeenten Maastricht en Valkenburg aan de Geul, de Provincie Limburg en de Universiteit Maastricht.

Daarbij heeft Limburg steun en medeleven uitgesproken aan de bevolking van Oekraïne, een land dat sinds eind februari van dit jaar de gevolgen moet ondervinden van de invasie door buurland Rusland.

De delegatie kreeg daarbij tekst en uitleg over de rol van de verschillende overheden, maatschappelijke instanties en Limburgers bij de noodopvang van oorlogsvluchtelingen, over verschillende hulpinitiatieven die vanuit Limburg tot stand gekomen zijn, maar ook de ontstane problematiek op het gebied van handelsrelaties en energieleveringen als gevolg van de oorlog in hun land.

Maastricht en Valkenburg

Na een ontvangst op het stadhuis van Maastricht door burgemeester Penn-te Strake reisde het gezelschap naar opvanglocatie Hotel Op de Beek, in Schin op Geul (gemeente Valkenburg aan de Geul). Daar werden door en met vluchtelingen ervaringen en verhalen gedeeld.

Provincie Limburg

In het Gouvernement aan de Maas werd de delegatie ontvangen door gouverneur Emile Roemer. Viceminister Dzhaparova toonde, als speciaal gezant van de regering in Oekraïne waar het gaat om Europese integratie en eenwording, veel interesse voor de positie van Limburg in Europa en als onderdeel van een kleinere euregio. Dit in het licht van de samenwerking die Oekraïne nodig heeft met de buurlanden om straks het land weer te kunnen opbouwen. Bij een bezoek aan het Verdrag van Maastricht kreeg ze tekst en uitleg bij de rol van Nederland als ‘founding father’ van de Europese Unie.

Universiteit Maastricht

Tijdens een afsluitende bijeenkomst, georganiseerd door Studium Generale van de Universiteit Maastricht, gaf de Oekraïense eerste viceminister van Buitenlandse Zaken, Emine Dzhaparova, een korte lezing over de impact van de Russisch-Oekraïense oorlog en de geopolitieke impact. Dat was de opmaat voor een groepsdiscussie onder leiding van hoogleraar Mathieu Segers met studenten over het verzoek van Oekraïne om toetreding tot de Europese Unie.


Viceminister in gesprek met vluchtelingen

De eerste viceminister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne (Emine Dzhaparova) spreekt in Schin op Geul met haar landgenoten die gevlucht zijn voor de oorlog.

Delegatie Oekraïne in Gouvernement aan de Maas

Emine Dzhaparova is te gast in het Gouvernement aan de Maas en wordt verwelkomd door gouverneur Emile Roemer.

Emine Dzhaparova spreekt met studenten

Dzhaparova sprak bij Studium Generale van de Universiteit Maastricht met studenten.