Eerste Prinses Beatrixlezing in Maastricht

9 juni 2022

De eerste Prinses Beatrixlezing is een feit. Deze vond 3 juni 2022 plaats in de Sint Janskerk te Maastricht. De lezing is in het leven geroepen om jaarlijks terug te kijken naar de erfenis van een van de belangrijkste verdragen in de recente Europese geschiedenis: het Verdrag van Maastricht.

Toespraak Franse oud-minister Élisabeth Guigou

Een volle Sint-Janskerk luisterde, samen met niemand minder dan Prinses Beatrix zelf, naar de Franse oud-minister Élisabeth Guigou. Zij was nauw betrokken bij de onderhandelingen en adviseerde in deze periode over de positionering van Frankrijk in Europa.

De naam van de Prinses Beatrixlezing

De Beatrixlezing komt niet zomaar aan haar naam. De voormalig koningin heeft bij de totstandkoming van het verdrag, en de samenwerking met Europa, een belangrijke rol gespeeld.De basis van het verdrag werd namelijk gelegd tijdens de tweedaagse Eurotop in 1991.

Op 9 december 1991 bood toenmalige koningin Beatrix de regeringsleiders een lunch aan op Château Neercanne. Tijdens een korte toespraak verklaarde Beatrix dat zij graag persoonlijk wilde bijdragen aan het succes van de Eurotop door te verklaren bereid te zijn haar hoofd op de Nederlandse gulden op te offeren voor een gemeenschappelijke Europese munt. 30 jaar later verbindt zij haar naam aan deze lezing, wat vanaf nu een jaarlijks terugkerend netwerk event zal zijn.

De volledige lezing is terug te bekijken op het YouTube-kanaal van Studio Europa Maastricht:

Fundament van de Europese Unie

Het Verdrag van Maastricht, dat op 7 februari 1992 formeel ondertekend werd in de Limburgse hoofdstad, was het Europese antwoord op het einde van de Koude Oorlog en de vereniging van Duitsland, na de val van de Berlijnse Muur in 1989.

Het is één van de belangrijkste verdragen in de recente Europese geschiedenis. Samen met de Verdragen van Rome vormt het Verdrag van Maastricht het juridisch fundament van de EU.

Met dit verdrag werd de Europese Unie opgericht en de basis gelegd voor de invoering van de euro.


Studio Europa Maastricht

Studio Europa Maastricht wordt ondersteund door Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.