Tropische temperaturen: Limburg neemt extra maatregelen op de weg

18 juli 2022

Het KNMI verwacht de komende dagen hoge temperaturen in Limburg. De hitte kan onveilige situaties veroorzaken en vraagt actie van meerdere fronten. Rijkswaterstaat en de Provincie Limburg treffen daarom extra maatregelen voor het provinciale wegennet.

Wanneer de verwachte temperatuur de 30 graden Celsius overstijgt, gaat het hitteprotocol van Rijkswaterstaat van kracht. Het KNMI verwacht dat deze temperatuur op maandag 18 juli in Limburg wordt bereikt en op dinsdag 19 juli op kan lopen tot wel 38 graden Celsius. Dit kan gevaarlijke situaties op en langs het wegdek veroorzaken. Weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan worden daarom direct geholpen door onze weginspecteurs.

Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C. Op de website ‘Rijkswaterstaat strooit’ is de wegdektemperatuur live te volgen. Het is onwenselijk dat gestrande weggebruikers bij deze temperaturen langdurig op een berger moeten wachten. Daarom is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk naar een locatie met voorzieningen worden gebracht, zoals een tankstation of parkeerplaats. Hier kan schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig. Onze weginspecteurs helpen om dit zo snel en veilig mogelijk voor elkaar te krijgen.

Weggebruikers worden geadviseerd zich goed voor te bereiden en alert te zijn bij de hitte. Neem voldoende drinkwater mee, mede omdat de concentratie door hitte kan afnemen. Daarnaast is het handig om een paraplu mee te nemen, deze kan als parasol dienen. Bijvoorbeeld als u bij pech, veilig achter de vangrail, op een weginspecteur of de berger wacht.