Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam

4 augustus 2022

Provincies Noord-Holland, Gelderland en Limburg, varen voor het eerst mee met een provincieboot tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam 2022.

Op zaterdag 6 augustus varen de drie provincies met een provincieboot vol verhalen van LHBTIQ+ inwoners door de grachten van Amsterdam. Met het thema ‘We have #storiestoshare’ vertellen LHBTIQ+’ers uit verschillende regio’s in Nederland op en rond de boot kort en krachtig hun verhaal. Op die manier geven de provincies “My Gender, My Pride” een gezicht.

Zichtbaarheid en acceptatie

De Provincies Noord-Holland, Gelderland en Limburg vinden het belangrijk dat iedere inwoner zichzelf kan zijn. De provincies hebben een grote diversiteit aan inwoners met bijzondere verhalen en zijn daar enorm trots op. Door deel te nemen aan de Canal Parade van Pride Amsterdam willen ze de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTIQ+’ers in de deelnemende provincies verbeteren.

#Storiestoshare

Voorafgaand aan de Canal Parade konden inwoners van de drie provincies hun verhaal vertellen en verhalen van anderen zien en delen via de hashstag #storiestoshare. Er is ruimte voor positieve en negatieve verhalen; Pride heeft natuurlijk een feestelijk karakter, maar ook een serieuze boodschap. Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf.

Bekijk de verhalen van Limburg op het YouTube-kanaal van Provincie Limburg. Op de dag zelf zal de Provincie Limburg de hele dag door updates geven via Instagram- en Facebookstories.

Verhalen uitdragen

De 120 mensen op de boot dragen een gekleurd T-shirt en bordje met daarop een quote uit hun eigen verhaal. Bezoekers kunnen uitgebreidere verhalen opzoeken op social media en hun eigen verhaal delen of reageren. Door LHBTIQ+-mensen hun eigen verhaal te laten delen willen de provincies zorgen voor meer bewustzijn en de acceptatie vergroten. Gedeputeerden Ilse Zaal, Esther Rommel en Rosan Kocken uit Noord-Holland, Jan van der Meer uit Gelderland en Geert Gabriëls uit Limburg varen ook mee.

Doel Pride Amsterdam

Het doel van Pride Amsterdam is om aandacht te blijven vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTIQ+’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Hiernaast staat het vieren van vrijheid, eigenheid en liefde centraal.

Diversiteit en inclusie in Limburg

De Provincie Limburg steunt met sociaal beleid actief initiatieven en organisaties, die de veiligheid en acceptatie van LHBTIQ+ inwoners vergroten. Het meevaren tijdens de Canal Parade is daar een voorbeeld van, naast het bestaande beleid op dit thema.

Al jaren ondersteunt de Provincie Limburg jaarlijks COC Limburg. COC Limburg is een van de 29 organisaties die we ondersteunen met subsidie. Dat gebeurt vanuit de Regeling Maatschappelijke Organisaties.

Daarnaast ondersteunt de Provincie Limburg met financiële middelen initiatieven in de provincie voor lhbtiq+-personen. Hiermee willen we de sociale acceptatie, sociale veiligheid en gelijke behandeling van lhbtqi+-mensen in Limburg bevorderen.


Canal Parade Amsterdam 2018

Foto: ANP / Pierre Crom