Gedeputeerde spreekt EU-burgerpanel toe

11 februari 2022

Vanochtend op het burgerpanel in Maastricht, onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa, spraken 200 Europese burgers samen met de vicevoorzitter van de Europese Commissie Dubravka Šuica, Limburgs gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels en enkele leden van het Europees parlement over de Europese Unie van morgen.

Burgers vormen de EU

Gedeputeerde van Gaans-Gijbels (Europese zaken) sprak onder andere over het belang van publiek debat voor een democratie. Hij wees op het fundament van de EU, dat 30 jaar geleden in de Limburgse hoofdstad Maastricht werd gelegd met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht: “Daarom is het zo belangrijk dat jullie hier in Maastricht zijn. Jullie zijn hier niet alleen om de toekomst van de EU te bespreken, maar het burgerpanel is hier óók om de EU echt vorm te geven. Net zoals die grote Europese leiders 30 jaar geleden op deze plek deden.”

Dublin, Warschau, Florence, Maastricht

De Conference on the Future of Europe is een serie van unieke bijeenkomsten waar Europese inwoners bij elkaar komen om te spreken over de toekomst van de EU. Per onderdeel van de conferentie worden verschillende thema’s besproken en geven de burgers aanbevelingen die als blauwdruk kunnen dienen voor de toekomst van de EU. In Maastricht werd er vooral gesproken over het thema migratie en de rol van de EU op het wereldtoneel.

Toespraak Maarten van Gaans-Gijbels (nederlands)

Beste mede Europeanen, welkom in Maastricht. Welkom in het Europese hart van de democratie.

Als regionaal minister van de provincie Limburg, verantwoordelijk voor Europese Zaken, ben ik verheugd zoveel burgers van Europa te mogen verwelkomen.

Maastricht is de hoofdstad van onze mooie provincie. Je zou kunnen zeggen: dit is de rand van Nederland. Maar ik zou zeggen: dit is het hart van Europa. Dit is de plek waar de EU is gevormd.

Deze week vierden we de 30ste verjaardag van het Verdrag van Maastricht. Leiders zoals Helmut Kohl, Francois Mitterand, Ruud Lubbers en Jacques Delors: zij onderhandelden destijds over het verdrag, op een steenworp afstand van de plek waar u zich nu bevindt.

Maar vanaf dat moment wordt de EU soms onterecht gezien als werkterrein van bureaucraten, eurocraten en lobbyisten. Het functioneren van de EU is namelijk gebaseerd op democratische vertegenwoordiging. En elke democratie heeft een publiek debat nodig.

Daarom is het zo belangrijk dat u allen hier in Maastricht bent. Om de EU van de toekomst niet alleen te bespreken, maar ook echt vorm te geven. Want net zoals die grote Europese leiders 30 jaar geleden deden.

Dames en heren, ik wens u een prettig verblijf in onze provincie en een succesvol congres met dialoog, met vrije discussie en met respect voor elke mening.

Hopelijk kunnen we over 30 jaar de verdere opstandig van de EU herdenken; van een EU die hier in Maastricht in 2022 opnieuw vorm kreeg.

Hartelijk dank.


Conference on the Future of Europe in Limburg

Op vrijdag 11 februari, zaterdag 12 februari en zondag 13 februari werd de Conference on the Future of Europe in Limburg gehouden.