Oral history
Geschiedenis lijkt meestal opgetekend te zijn door de ‘grote spelers’. Dit unieke oral history-project herschrijft de geschiedenis; op lokaal en op Europees niveau. Historicus en nationalisme-expert Joep Leerssen en voormalig communicatieadviseur van de Provincie Limburg Peter Schrijen interviewden tientallen gewone Nederlanders, uit Zuid-Limburg en van ‘boven de rivieren’. Leerssen en Schrijen weefden hun herinneringen aan elkaar als een lappendeken, met een geheugenlandschap tot resultaat.
Anekdotes
Werd voormalig Frans president François Mitterrand écht belaagd door sluipschutters in het pittoreske Valkenburg? En was het dimmen van de lampen tijdens de ondertekening van het Verdrag van Maastricht helemaal niet om de sfeer te bevorderen, zoals de krant destijds rapporteerde? Op Mestreech ’92 leest u wat het nieuws nooit bereikte. Anekdotes uit de eerste hand van horeca-uitbaters, chauffeurs, agenten, technici en lokale ‘passanten’ werpen een nieuw licht op de gebeurtenissen van toen en op de wording van het Europa van nu.
Website
De volledige uitkomst van het langdurige onderzoek van Joep Leerssen en Studio Europa Maastricht staat nu online in de vorm van een interactieve website die uitnodigt tot uitgebreid struinen en bladeren. De vaak komische, frappante en soms kneuterige verhalen gaan mooi gepaard met krantenknipsels van weleer (uit “de knipselkrant Ellyan”, een voorloper van de sociale media) en oude filmbeelden. Een reis door de tijd, een tijdscapsule die aanspoort tot gesprekken tussen generaties: hoe ging ‘dat’ toen? Waar tilde men toen zwaar aan en wat was heel normaal? En belangrijker wellicht: hoe zou de toekomst eruit moeten zien? Een Pap en mam, vertel eens met een Europees tintje.
Bezoek de website: Mestreech ’92: het geheugenlandschap
Europees erfgoedlabel
Studio Europa Maastricht geeft als expertisecentrum invulling aan het Europees Erfgoedlabel dat door de Europese Commissie is toegekend aan het Verdrag van Maastricht. Mestreech ’92 is mede tot stand gekomen door de inzet van Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.