Mestreech ’92: Europese geschiedenis door de ogen van de gewone Limburger

20 december 2022

De Eurotop van december 1991 in Maastricht had een voorspellend karakter voor de problemen die het Europa van nu tekenen: boerenprotesten, een migratiecrisis, een dwarsliggend Verenigd Koninkrijk. Ook ongekend voor die tijd: tomeloze media-aandacht en grensoverschrijdende samenwerking om al die regeringsleiders te huisvesten in de Limburgse hoofdstad. Maar wat blijft hiervan over in het geheugen van de ‘gewone Limburger’ die vaak onverhoeds deelgenoot werd van dit historisch schouwspel?

Oral history

Geschiedenis lijkt meestal opgetekend te zijn door de ‘grote spelers’. Dit unieke oral history-project herschrijft de geschiedenis; op lokaal en op Europees niveau. Historicus en nationalisme-expert Joep Leerssen en voormalig communicatieadviseur van de Provincie Limburg Peter Schrijen interviewden tientallen gewone Nederlanders, uit Zuid-Limburg en van ‘boven de rivieren’. Leerssen en Schrijen weefden hun herinneringen aan elkaar als een lappendeken, met een geheugenlandschap tot resultaat.

Anekdotes

Werd voormalig Frans president François Mitterrand écht belaagd door sluipschutters in het pittoreske Valkenburg? En was het dimmen van de lampen tijdens de ondertekening van het Verdrag van Maastricht helemaal niet om de sfeer te bevorderen, zoals de krant destijds rapporteerde? Op Mestreech ’92 leest u wat het nieuws nooit bereikte. Anekdotes uit de eerste hand van horeca-uitbaters, chauffeurs, agenten, technici en lokale ‘passanten’ werpen een nieuw licht op de gebeurtenissen van toen en op de wording van het Europa van nu.

Website

De volledige uitkomst van het langdurige onderzoek van Joep Leerssen en Studio Europa Maastricht staat nu online in de vorm van een interactieve website die uitnodigt tot uitgebreid struinen en bladeren. De vaak komische, frappante en soms kneuterige verhalen gaan mooi gepaard met krantenknipsels van weleer (uit “de knipselkrant Ellyan”, een voorloper van de sociale media) en oude filmbeelden. Een reis door de tijd, een tijdscapsule die aanspoort tot gesprekken tussen generaties: hoe ging ‘dat’ toen? Waar tilde men toen zwaar aan en wat was heel normaal? En belangrijker wellicht: hoe zou de toekomst eruit moeten zien? Een Pap en mam, vertel eens met een Europees tintje.

Bezoek de website: Mestreech ’92: het geheugenlandschap

Europees erfgoedlabel

Studio Europa Maastricht geeft als expertisecentrum invulling aan het Europees Erfgoedlabel dat door de Europese Commissie is toegekend aan het Verdrag van Maastricht. Mestreech ’92 is mede tot stand gekomen door de inzet van Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.