Fiedel van der Hijden Limburger van Verdienste

26 augustus 2022

Fiedel van der Hijden, initiatiefnemer en artistiek leider van het theaterfestival Cultura Nova, is vanavond door gouverneur Emile Roemer benoemd tot Limburger van Verdienste. Hij kreeg de onderscheiding bij gelegenheid van zijn komend afscheid als artistiek leider en uit waardering voor zijn langdurige verdiensten op cultureel gebied voor de provincie Limburg en met name voor zijn grote inzet voor Cultura Nova.

Op 1 oktober stopt de heer Fiedel van der Hijden na 32 jaar bij beeldend theaterfestival Cultura Nova. De laatste jaren is Cultura Nova uitgegroeid tot een toonaangevend landelijk festival met regionale binding. Ruim driehonderd culturele activiteiten vinden elk jaar plaats in Heerlen en omgeving. Jaarlijks trekt Cultura Nova ruim 70.000 bezoekers.

Gouverneur Emile Roemer richtte zich in zijn speech tot de vele aanwezigen:

Uit mijn woorden kunnen u en ik de sociaal werker halen, die Fiedel ooit ook was. En eigenlijk ook altijd is gebleven. Want hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor kunst en cultuur die passen bij hun omgeving; omdat ze juist zo kunnen bijdragen aan het versterken, veranderen en emanciperen van een gemeenschap, een wijk of een stad. En zie inderdaad wat de afgelopen decennia met deze stad, met deze Parkstad, deze regio is gebeurd.

Fiedel van der Hijden is het creatieve brein bij Cultura Nova; hij zette het festival op de kaart. Daarnaast heeft hij nog veel meer op de rails gezet. Hij tekende voor nog meer festivals, voor literatuuravonden, voor culturele cafés. Maar ook voor de culturele opening van het WK Wielrennen, Kinderboekenweek, Dansfestival Heerlen. Ook was hij in 2013 de initiator van de Stichting Street Art; waaruit geweldige murals zijn voortgekomen.

Limburger van Verdienste

De Limburger van Verdienste is een exclusieve onderscheiding en wordt toegekend aan personen die zich op welke manier dan ook verdienstelijk hebben ingezet als ambassadeur op een specifiek maatschappelijk gebied voor Limburg en haar bevolking. Er moet daarbij sprake zijn van een speciale zichtbaarheid, uitstraling en/of buitengewone voorbeeldfunctie, die niet in gelijke mate aan anderen op het betrokken terrein kan worden toegeschreven.


Fiedel van der Hijden, initiatiefnemer en artistiek leider van het theaterfestival Cultura Nova, benoemd tot Limburger van Verdienste.

Foto: Luc Lodder