Predicaat 'hofleverancier' voor 100-jarige bakkerij De Lekkerbek in Maastricht

6 april 2022

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te verlenen aan Bakkerij De Lekkerbek B.V. in Maastricht bij gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van het bedrijf. Gouverneur Roemer heeft vandaag de oorkonde die bij dit predicaat hoort overhandigd aan de trotse ondernemers.

In 1921 begonnen zussen An en Bel Devens een kruidenierswinkel waar ze tevens zelfgebakken brood verkochten. In de jaren ’40 werd het bakkerijgedeelte overgenomen door nicht Mien en haar man Pierre Mingels. Pierre leert het bakkersvak, waarna vlaaien en broden langs de deur worden verkocht. In de jaren 70 trad de tweede generatie toe en groeide het bedrijf door overname van bakkerijen met fysieke winkels uit tot Bakkerij De Lekkerbek. Sinds 2013 staan de broers Ruud en René Mingels, als vierde generatie, aan het roer van dit familiebedrijf. Bakkerij De Lekkerbek heeft twee winkels, in Maastricht en in Eijsden, waar zij vers en ambachtelijk gemaakt brood, vlaai, gebak en chocolade verkopen. Ook leveren ze aan supermarkten, scholen, bedrijven en horeca in de regio. Al jarenlang biedt de firma vakmanschap en een kwalitatief assortiment.

Over het hofleverancierschap

De richtlijnen om in aanmerking te komen voor het mogen voeren van het predicaat ‘Hofleverancier’ vereisen onder meer dat de onderneming minimaal 100 jaar bestaat en in de branche of bedrijfstak een eerste of vooraanstaande plaats in de regio inneemt.

Bakkerij De Lekkerbek is de elfde onderneming en de eerste bakker in de gemeente Maastricht die de titel ‘Hofleverancier’ mag voeren. Zij hadden de primeur om als eerste bedrijf een predicaat hofleverancier uit handen van gouverneur Emile Roemer te ontvangen. Roemer:

Bijzonder is de ontstaansgeschiedenis van dit bedrijf. Met twee vrouwen aan de basis werd in 1921 de kiem gelegd voor een bedrijf dat inmiddels al 101 jaar bestaat, en is uitgegroeid tot een bakker met naam en faam. Van harte gefeliciteerd!

Vanwege corona werd het predicaat hofleverancier een jaar na het 100-jarig jubileum uitgereikt.