Brussel investeert één miljard in Zuid-Nederland voor duurzame economie

25 april 2022

EU investeert één miljard in Zuid-Nederland waaronder ook de provincie Limburg. De investering is voor het stimuleren van een duurzame economie en grensoverschrijdende samenwerking. Dat is mooi, maar waar gaat dat geld naartoe?

Via allerlei EU-subsidieprogramma’s komt het geld ook terecht in onze provincie. Het gaat naar onze regionale economie en naar grensoverschrijdende projecten met Vlaanderen en Duitsland.

Samenwerken via EU-programma's

In Limburg werken we veel samen met deze buurlanden en buurregio’s. Bijvoorbeeld via subsidieprogramma’s zoals Interreg en OPZuid. Onder andere via deze programma’s werken we samen aan thema’s zoals duurzaamheid, klimaat, energie, landbouw, circulariteit en gezondheid.

Unplug & Go - deelsysteem voor elektrisch rijden

Unplug & Go is een voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid, klimaat en energie. Dat is een deelsysteem om elektrisch te rijden, op de fiets of met de auto, in Nederland én Duitsland. Zowel ondernemers als particulieren aan beide kanten van de grens kunnen hiervan gebruik maken. Unplug & Go is een initiatief van vier gemeentes in Noord-Limburg en Noordrijn-Westfalen.

Volg de link voor meer info over Unplug & Go:

Meer informatie over het project

Herinneringen - gezondheidsproject Alzheimer en Parkinson

Niet alleen op het gebied van duurzaamheid gebeurt er veel, ook zijn er gezondheidsprojecten. Het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘Herinneringen’ bijvoorbeeld. Binnen dit project doen onderzoekers in de euregio onderzoek naar ziekten zoals Parkinson en Alzheimer. Ze kijken naar methoden die de levenskwaliteit van patiënt en familie kunnen verbeteren en de kosten van de gezondheidszorg kunnen verminderen.

Volg de link voor meer info over het Herinneringen-project:

Meer informatie over het project

Met zonne-energie de auto opladen - slimme laadpalen

En hoe innovatief is dit energieproject uit het OP-Zuid programma, dat slimme laadpalen ontwikkelde met ondergrondse energieopslag. Normaal gesproken wordt energie uit zonnepanelen gelijk verbruikt of het gaat terug naar het energienet. De slimme laadpalen in dit project geven lokaal opgewekte energie aan elektrische auto’s, via de ondergrondse energieopslag.

Volg de link voor meer info over het slimme laadpalen project:

Meer informatie over het project

Meer natuur voor pittig fruit - wilde bijen in boomgaarden

Ook werken we in onze regio aan een duurzame voedselvoorziening. Dit laatste voorbeeld is er één uit het programma Interreg programma Vlaanderen-Nederland. In de euregio worden veel appels en peren geteeld. De teelt is erg afhankelijk van bestuiving. Om succes te verzekeren en te vergroten, stimuleert het landbouwproject ‘meer natuur voor pittig fruit’ telers om wilde bijen in de boomgaarden aan te trekken.

Volg de link voor meer info over 'meer natuur voor pittig fruit':

Meer informatie over het project


Europese subsidie voor uw project

Samenwerken over de grens? En daarvoor Europese subsidie aanvragen. Dat klinkt waardevol, toch? Maar hoe te beginnen? De Provincie Limburg wil u of uw organisatie hier graag bij helpen door met u in gesprek te gaan!

Daarom organiseren we op 4, 6 en 8 juli aanstaande Europese kick-off sessies. Tijdens die sessies is er alle gelegenheid om vragen te stellen. Binnenkort meer informatie hierover. Houd onze LinkedIn-pagina ondertussen in de gaten.