Benoeming van Leo van Vliet als Ere-ambassadeur sport in Limburg

9 april 2022

De heer Leo van Vliet heeft op zaterdag 9 april de onderscheiding tot Ere-ambassadeur op het terrein van sport in Limburg ontvangen als dank voor zijn bijzondere verdiensten en zijn grote inzet voor de wielersport en de Amstel Gold Race in het bijzonder. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn die hem op zaterdagavond hiermee verraste.

Ere-ambassadeur 2022
Leo van Vliet kreeg zaterdagavond uit handen van de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn de oorkonde voor 'Ere-ambassadeur sport' aan de vooravond van de Amstel Gold Race in Valkenburg. Foto: George Deswijzen Fotografie

De bijzondere onderscheiding is een teken van waardering voor zijn jarenlange werk als koersdirecteur sinds 1996. Vanuit zijn functie versterkt hij niet alleen de wielersport in Limburg, maar draagt hij ook bij aan een actieve en gezonde leefstijl van veel burgers en levert hij een bijdrage aan het versterken van de Limburgse economie en het toerisme. Tenslotte zorgt de Amstel Gold Race ervoor dat de provincie Limburg op de internationale kaart staat en is het een publiekelijk uithangbord hiervoor.

Inzet voor Limburg én de wielersport

“Mede door zijn inspanningen is het jaarlijks mogelijk dat wereldwijd miljoenen mensen de wedstrijdbeelden via televisie en sociale media zien, beelden waarbij de wereld kennis kan maken met het prachtige Limburgse heuvellandschap. Daarnaast is hij iemand die in blijft zetten op vernieuwen en innoveren van deze koers, bijvoorbeeld door het vrouwenwielrennen enkele jaren geleden deel te maken van deze wedstrijd. Dit idee hebben we als Provincie, met veel plezier en energie samen met hem van de grond helpen komen. Het gelijktrekken van het prijzengeld dat deze week bekend werd, is wederom een zaak waarvoor hij zich samen met anderen al jaren voor durft in te spannen. Deze eretitel en bijbehorende waardering is dan ook meer dan verdiend voor alles wat hij voor de sport en Limburg heeft gedaan”, zegt de Limburgse sport gedeputeerde Madeleine Van Toorenburg (Sport, Sociale Agenda, Cultuur).

Bijzondere waardering

Het Ere-ambassadeurschap van de Provincie Limburg is een exclusieve onderscheiding en wordt toegekend aan personen die zich op enige wijze langdurig en verdienstelijk hebben ingezet als ambassadeur op een specifiek maatschappelijk gebied voor Limburg en haar bevolking.

De heer Van Vliet is de vierde persoon, sinds de invoering van het Ere-ambassadeurschap, die als Ere-ambassadeur Sport wordt onderscheiden. Eerder zijn op 10 april 2018 de heren Jan Janssen, Joop Zoetemelk en Jan Krekels al benoemd tot Ere-ambassadeur Sport.

De Amstel Gold Race

Gedurende de afgelopen jaren heeft onder zijn leiding de Amstel Gold Race een grote ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen sportief behoort de Amstel Gold Race inmiddels tot de meest aansprekende wielerklassiekers ter wereld, ook voor de breedtesport heeft de Amstel Gold Race een grote stimulerend effect. Jaarlijks trekt de Amstel Gold Race ruim 250.000 bezoekers en heeft de toertocht 15.000 deelnemers die zelf op de fiets genieten van al het moois dat Limburg te bieden heeft. Onder zijn nimmer aflatende en bezielende leiding, ook onder moeilijke omstandigheden zoals de coronacrisis, werkt Leo van Vliet al 26 jaar aan het steeds verbeteren van de succesvolle Amstel Gold Race-formule waarbij top- en breedtesport in een weekend optimaal gecombineerd worden. Het is een internationaal begrip voor de wielerliefhebbers geworden en een visitekaartje om toeristen kennis te laten maken met Limburg.