Stichting AAP gaat ook laatste Limburgse wasberen opvangen

22 oktober 2021

De Provincie Limburg heeft AAP opnieuw gekozen als partner om de resterende wasberen die in de provincie rondlopen op te vangen. Omdat het seizoen waarin de dieren gevangen kunnen worden al loopt, zijn inmiddels vangkooien geplaatst. Met succes: afgelopen dagen zijn al vijf wasberen gevangen. De dieren worden op locatie van Stichting AAP in Almere opgevangen, medisch gecheckt en zo nodig ontwormd als ze de - ook voor mensen gevaarlijke -  wasberenspoelworm bij zich dragen. Waarnemingen van wasberen zijn zeer welkom op www.wasberenmeldpunt.nl.

Tijdens het eerste vangproject, van oktober 2019 tot maart 2021, zijn er 46 wasberen uit het wild weggehaald en bij AAP opgevangen. Naar schatting leven er nog 17 tot 36 wasberen in een aantal Limburgse regio’s, met name rond Sittard en Maastricht.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komen de Limburgse wasberen niet uit Duitsland. DNA-onderzoek van het RIVM wijst uit dat de meeste dieren, zeker de wasberen rond Sittard, een lokale oorsprong hebben.