Startschot gegeven voor eerste Limburgse Atletiekgemeente

22 oktober 2021

Met een sportieve kick-off is de gemeente Venlo gisteren als eerste Limburgse gemeente toegetreden als ‘Atletiekgemeente’, een initiatief van Limburg Athletics+ om de atletieksport in én met Limburgse gemeenten langjarig te versterken. Naast een formeel tekenmoment presenteerden de gemeente Venlo en Limburg Athletics+ samen met lokale atletiekpartners op sportpark Vrijenbroek wat Venlo op atletiekgebied al te bieden heeft én welke kansen er liggen voor de toekomst. De overeenkomst heeft een looptijd tot eind 2025.

Krachten bundelen voor de plus van atletiek

Met het initiatief Atletiekgemeenten wil Limburg Athletics+ haar strategische doelen versterken door de krachten te bundelen met gemeenten die daar op lokaal niveau mee aan de slag willen. Limburg Athletics+ is één van de sporttakplatforms die dankzij de steun van de provincie Limburg tot stand zijn gekomen en richt zich op het versterken van de Limburgse atletieksport in de breedste zin. De benoeming als Atletiekgemeente levert onder anderen extra mogelijkheden op tot netwerk, kennis, promotie en materialen om de atletieksport te bevorderen.

IMG_6135

Maar de inhoud en de praktische toepassing van het concept Atletiekgemeente wordt vooral samen met lokale partners verder vormgegeven. “We zijn trots en blij met de gemeente Venlo als eerste Limburgse Atletiekgemeente, die daarmee haar ambitie toont voorop te lopen op het gebied van goed sporten en bewegen voor iedereen,” aldus voorzitter Arno Deckers van het atletiekplatform dat gesubsidieerd wordt door de Provincie Limburg.

Venlose sportambities

Naast de meerwaarde van traditionele atletiekdisciplines ziet de gemeente Venlo ook de potentie van atletiek in bredere zin, zoals hardlopers in de openbare ruimte. “Deze benoeming sluit naadloos aan bij de Venlose sportambities om zoveel mogelijk inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen,” stelt sportwethouder Alexander Vervoort. “Daarnaast is het een bevestiging dat er op dit vlak veel gebeurt in Venlo en het is een groot compliment aan de atletiekverenigingen en alle grote en kleinere loopevenementen in onze gemeente. Zij gaan hier dan ook zeker de vruchten van plukken.”

Ook de in juli aangestelde gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (Sociale Agenda, Handhaving, Cultuur en Sport) was van de partij om deze belangrijke stap toe te juichen:

“Gezondheid en bewegen vinden we als provincie Limburg enorm belangrijk, daarom zijn we ook een groot supporter van sport. Sleutelwoord daarin is ‘verbinding’ tussen de sporttakplatforms. Maar ook om topsport en talentontwikkeling te verbinden met breedtesport.”

Na de energieke kick-off wil de gemeente Venlo met lokale partners verder invulling geven aan de acties voor de komende tijd. De verwachting is dat na Venlo ook andere gemeenten zullen aanhaken, waardoor onderlinge kennisdeling en samenwerking rondom de atletieksport in Limburg verder kan doorgroeien.

IMG_6212