Streetwise NXT pakt winkelleegstand in Limburg aan met nieuwe generatie ondernemers

16 november 2021

Provincie Limburg heeft vanuit het kader Kwaliteit Limburgse Centra (KLC) een subsidie van €68.050 verleend aan Stichting Streetwise NXT om aan de slag te gaan met ondernemers in Limburgse winkelgebieden. Dit is een belangrijke impuls voor de aanpak van winkelleegstand als onderdeel van het kader KLC, dat zich richt op het verbeteren van de woon- en leefomgeving in centra in Limburg. Binnen de aanpak van Streetwise hebben sinds 2014 ruim 450 nieuwe ondernemers de weg gevonden naar de winkelgebieden in Limburg, waardoor circa 55.000 m2 leegstaande winkelvloeroppervlakte uit de markt is gehaald door de vestiging van nieuwe ondernemers.

Gedeputeerde Roefs:

Deze subsidie stelt Stichting Streetwise NXT in staat om een extra impuls te geven aan haar aanpak, onder andere door aan de slag te gaan om minimaal 7.500 m2 leegstaande winkelvloeroppervlakte uit de markt te halen. Hiermee wordt er een concrete impuls gegeven aan de leegstandsreductie in Limburgse centra. Dit is hard nodig, zeker gezien de uitdagingen waarmee de Limburgse retailsector door de coronacrisis wordt geconfronteerd.

Streetwise

Streetwise begeleidt startende én ervaren ondernemers bij alle stappen die nodig zijn voor een succesvolle vestiging in kernwinkelgebieden. Hierbij wordt nadrukkelijk ingezet op kwalitatieve en vernieuwende concepten die zich structureel in een winkelgebied vestigen. Door deze aanpak functioneert Streetwise, voor de gemeenten waarin zij actief zijn, als buitenboordmotor om winkelgebieden toekomstbestendig te maken.

Het project “Post-lockdown: innovatief ondernemerschap stimuleren in Limburgse winkelgebieden” is gemeente(grens) overstijgend. Met Stichting Streetwise NXT wordt de volgende stap gezet om Limburg breed de voedingsbodem te verbeteren voor nieuw innovatief ondernemerschap, als gevolg waarvan vierkante meters winkelvloeroppervlakte uit de markt zullen worden gehaald. Ondernemers in dezelfde fase van ontwikkeling worden gestimuleerd de volgende stap te zetten door te innoveren of uit te breiden. Het project is zowel gericht op het creëren van ruimte voor nieuw ondernemerschap als op het verbinden van een nieuwe generatie ondernemers in alle Limburgse winkelgebieden.

Leonie Kuepers en Sjaak Vinken, oprichters van Stichting Streetwise (NXT), vervolgen:

We kunnen ervan uitgaan dat de trends die voor en tijdens corona zijn ingezet, zoals veranderend consumentengedrag en de toename van winkelleegstand, niet meer aan relevantie gaan inboeten de komende jaren. Door deze subsidie kunnen wij onze integrale aanpak nog verder brengen en ons inzetten om Limburg breed winkelgebieden toekomstbestendig te maken.