Vraag iemand mee voor een wandeling in de buitenlucht

10 maart 2021

De muren komen op je af tijdens deze coronaperiode. Mensen zitten vaak in een isolement en hebben weinig contact met elkaar. In de Limburgse campagne ‘Samen in actie tegen Eenzaamheid’ vragen we dan ook aandacht om er met elkaar op uit te gaan de buitenlucht in. Doe dat met een vriend(in) of goede bekende en doorbreek daarmee ook eenzaamheid. Zeker in deze tijd.

Met wie trek jij erop uit?

“Het voorjaar kriebelt zo nu en dan met zonnestralen en lekkere temperaturen. Tijd om te gaan wandelen. Elke dag de benen strekken en dertig minuten wandelen is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar bij uitstek ook een prima gelegenheid om een familielid, vriend(in) of juist een minder bekende te vragen om mee naar buiten te gaan. Een ommetje maken door de eigen wijk of afspreken om te gaan wandelen door onze mooie Limburgse natuur. Of daag een vriend(in) uit via een app om dagelijks een wandeling te maken en ga met elkaar de competitie aan. Zo ben je op afstand toch veilig verbonden. Laten we samen ondanks corona het beste ervan maken, elkaar ontmoeten binnen de mogelijkheden die we nu hebben en vooral ook de lokale schoonheden (her)ontdekken die we op talloze plekken in de eigen omgeving hebben”, zegt gedeputeerde Robert Housmans (Sociale Agenda, Zorg en Veiligheid).

“Gezondheid is in het afgelopen jaar meer dan ooit een belangrijk thema gebleken in onze maatschappij. Vitaliteit is de juiste balans vinden tussen lichaam en geest. Daarom is het combineren van bewegen en ondertussen gezellig bijkletsen, niet alleen gezond maar ook het middel tegen eenzaamheid deze lente. Een kleine tip die ik tenslotte nog wil meegeven. Deel een foto van een bijzonder mooi plekje met iemand die misschien wat verder weg woont zoals opa of oma, maar die je op die manier wél uit de eenzaamheid haalt”.

Limburg Samen in actie tegen Eenzaamheid

Aandacht voor elkaar is vooral nu in deze roerige tijden cruciaal en het blijft belangrijk dat we omkijken naar elkaar. Vandaar de Limburgse campagne om meer aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid in de samenleving. Eerder werden Limburgse inwoners al middels een ludieke posteractie opgeroepen eens te kijken in de directe omgeving wie ze kunnen helpen en zo eenzaamheid tegen te gaan.

De gezamenlijke Limburgse campagne is erop gericht dat iedereen in zijn eigen directe omgeving (of wijk) kijkt waar hij/zij een steentje kan bijdragen. Op die manier houden we de maatschappij ondanks corona en alle beperkingen die momenteel gelden toch ook sociaal draaiende.

Het zijn vaak de kleine gebaren die het verschil maken om eenzaamheid tegen te gaan en te voorkomen dat iemand in een sociaal isolement raakt. Bijvoorbeeld door je buren aan te bieden boodschappen mee te nemen. De hond uitlaten voor iemand die zelf in quarantaine zit. Of een kaartje te sturen naar een dierbare of even te bellen om hem/haar zo een hart onder de riem te steken.

Verschillende (poster)acties

In eerdere oproepen werden (Lim)burgers gevraagd om vooral eenzaamheid bij hen zelf en anderen te doorbreken door op een veilige manier contact te zoeken met elkaar. Door te denken in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden. Talloze gemeenten en maatschappelijke organisaties hebben hieraan bijgedragen en posters gehangen op verschillende plekken om de Limburgers hierop attent te maken.


Vraag iemand mee voor een wandeling in de buitenlucht