Limburg beleeft digitaal versie van het Nationale Voorleesontbijt

19 januari 2021

Op 20 januari worden door het hele land in bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (online) voorleesontbijten georganiseerd. Door de huidige maatregelen zijn veel kinderen thuis, daarom kiezen de Limburgse bibliotheken met hulp van Cubiss ervoor digitaal kinderen in Limburg te laten aanschuiven bij het voorlezen.

Kinderen en hun ouders kunnen via de digitale weg luisteren naar de verhalen die door Beppie Kraft, Kiki van Aubel, Frans Pollux en gedeputeerde Robert Housmans worden voorgelezen. Er zal onder andere worden voorgelezen uit het Prentenboek van het jaar 2021 ‘Coco kan het!’ Op die manier is er op een veilige en passende manier aandacht voor taalontwikkeling via de Limburgse bibliotheken.

De voorleessessies

De video’s zullen via de lokale bibliotheken tijdelijk beschikbaar worden gemaakt via sociale media of website. Om de auteursrechten te respecteren worden de video’s tot 1 februari beschikbaar gesteld en is er soms een wachtwoord nodig, dat je gratis kunt krijgen via de bibliotheek. De lokale bibliotheek vind je via: www.bibliothekenlimburg.nl

Het belang van taal en lezen

“Door als (groot)ouder voor te lezen draag je bij aan de taalontwikkeling van kinderen. Bovendien is het gezelliger om samen te lezen met je kind. Avonturen te beleven, te leren en vooral de interactie. Kinderen die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taal- en leesontwikkeling zo blijkt uit onderzoek”, Gedeputeerde Robert Housmans (Sociale Agenda, Zorg en Veiligheid). “En dat voorlezen mag zeer zeker ook in onze Limburgse taal. Want taal is de sleutel voor het participeren in de maatschappij”. Niet voor niets leest Frans Pollux voor uit zijn eigen vertaling van de Gruffalo.

Samen leren lezen

Voorlezen begint met de keuze voor een goed boek. De bibliotheken kunnen je helpen met het geven van tips en uitlenen van boeken. Een lidmaatschap voor kinderen is altijd gratis! Van aanwijsboek voor de kleinste onder ons tot aan een boek waarin ze zelf kunnen voorlezen. Dat stimuleert het plezier in het lezen. Een praktische tip is om te kiezen voor een vast moment op de dag om voor te lezen, zodat kinderen eraan gewend raken en je ook samen kunt genieten hiervan. Hoewel in de huidige tijd het misschien wat moeilijk is om opa’s en oma’s te laten voorlezen, bieden digitale mogelijkheden ook een oplossing om van een afstandje voor te lezen.

Iedereen doet mee

Om laaggeletterdheid te voorkomen hebben Limburgse bibliotheken veel aandacht voor het stimuleren van lezen bij kinderen en jongeren. Cubiss Limburg voorziet de bibliotheken en het onderwijs van producten en diensten op het gebied van leesbevordering, literatuureducatie en mediawijsheid. Egid van Houtem van Cubiss: “Taalontwikkeling begint echt bij voorlezen, liefst van baby af aan. Woordjes leren, de wereld ontdekken en een mooi moment samen: het zit er allemaal in!”

Bekijk ook de video aankondiging van gedeputeerde Housmans voor het Nationale Voorleesontbijt 2021.


Uitgelezen? #DIY

Er is ook een leuke 'Coco' kleurplaat voor de kids om in te kleuren, of steek de handen uit de mouwen door samen deze vogel knutselen.

Voorbeelden