'Capaciteit Deltacorridor Rotterdam - Chemelot moet direct goed zijn'

13 december 2021

De Deltacorridor vanuit Rotterdam naar Limburg moet vanaf het begin direct voldoende capaciteit krijgen. Daarnaast moet het netwerk niet stoppen bij Chemelot maar doorgetrokken kunnen worden naar het Duitse Ruhrgebied. Dat verklaarde Limburgs gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels in een aflevering van de podcast Studio Energie.

Deltacorridor

De Deltacorridor is een netwerk van pijpleidingen voor het transport schoon gas zoals propaan en waterstof. Ook kan via de buizencorridor CO2 vanuit Limburg naar Rotterdam en de Noordzee worden afgevoerd, voor de opslag onder de (zee)bodem. Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan die het kabinet oproept de Deltacorridor te steunen.

Stroomkabel

Naast de buizen voor de Deltacorridor, wijst van Gaans-Gijbels in het gesprek ook op de noodzaak voor een sterke stroomkabel tussen de Limburgse energiecentrale in Maasbracht en de chemische bedrijven in het Zuid Limburgse Sittard-Geleen -- als onderdeel van een sterker stroomnetwerk.

Voor de toekomst

In het audiogesprek met journalist Remco de Boer pleit de gedeputeerde er verder voor om de investeringen in het netwerk hoger op de politieke agenda te zetten. Van Gaans waarschuwt voor een pennywise-poundfoolish-mentaliteit: “We moeten voorkomen dat we binnen 2 tot 5 jaar na de aanleg opnieuw de grond in moeten vanwege de keuze van buisleidingen en kabels met een te krappe capaciteit. Doe het nu meteen goed.”

Versnellen energietransitie is cruciaal

Onlangs sprak Maarten van Gaans-Gijbels hier al over met zijn Duitse collega minister Pinkwart van het aangrenzende Nord Rhein Westfalen. In de podcast zei van Gaans-Gijbels dit onderwerp in de toekomst vaker te willen bespreken; “De energietransitie kan namelijk niet versnellen zonder de samenwerking met Duitsland (en België)”, aldus van Gaans-Gijbels. In de podcast noemt hij de versnelling van de overstap naar schone energie ‘cruciaal’.

Podcast

Luister de podcast van Studio Energie terug op soundcloud.com.


Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels in podcast 'Studio Energie'

Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels praat in de podcast 'Studio Energie' over hetgeen nodig is voor de energietransitie -onder het genot van een Limburgse vlaai.