Tweede concessie
Maarten van Gaans-Gijbels benadrukte richting de aanwezige bestuurders, wethouders en Noord Brabants gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Energie, Circulaire economie en Milieu) dat de provincies Noord-Brabant en Limburg al langere tijd gezamenlijk optrekken bij de uitrol van infrastructuur voor laadpalen. Eerder werkte de twee provincies ook al samen bij de verlening van een concessie voor laadpalen. Momenteel spreekt de Limburgse gedeputeerde samen met Anne-Marie Spierings met energiebedrijf Vattenfall, over een tweede concessie.
Groei elektrische voertuigen
In zijn toespraak verwees gedeputeerde van Gaans naar de verwachte groei van het aantal elektrische personenvoertuigen. De huidige kabinetsdoelstelling schrijft voor dat er vanaf 2030 alleen nog zero-emissie personenvoertuigen verkocht worden. Dit komt neer op 1,9 miljoen elektrische voertuigen.
Verspreid over de provincie staan momenteel bijna 11.200 elektrische voertuigen geregistreerd die gebruik kunnen maken van ruim 2600 laadpalen. Bedoeling is dat het aantal laadpunten in Limburg toeneemt naar 26.000 laadpunten in 2030. Van Gaans: “In het verleden was het motto ‘Laadpaal volgt elektrische auto’. Maar Limburg en Noord Brabant werken nu aan ‘Auto volgt laadpaal’."
Hulp aan gemeenten
Om gemeenten te ondersteunen bij de plaatsing van laadpalen, hebben Noord Brabant en Limburg gezamenlijk het expertisecentrum Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Zuid (RAL Zuid) opgericht. Het RAL Zuid heeft de kennis, organisatie en ervaring voor het opstellen van beleid voor gemeentelijke laadinfra. Wethouders en overige lokale bestuurders kunnen daar met vragen over de plaatsing van laadpalen terecht.