Installatie nieuwe gouverneur Roemer en afscheid waarnemend gouverneur Remkes

1 december 2021

Tijdens een extra Statenvergadering heeft het Limburgs Parlement vanmiddag afscheid genomen van waarnemend gouverneur Johan Remkes en aansluitend is Emile Roemer als nieuwe gouverneur geïnstalleerd.

Samen

Gouverneur Emile Roemer komt uit het onderwijs, was jarenlang actief in de landelijke politiek en was eerder waarnemend burgemeester van Heerlen en Alkmaar.
In zijn eerste toespraak roemde hij netwerksamenwerking in Limburg, die ‘te prefereren is boven de anonieme ieder-voor-zich samenleving’. Gouverneur Roemer gaf aan dat ook hij verder wil bouwen aan een duurzaam, gezond en energiek Limburg. (Lees hier de volledige toespraak (pdf, 377 kB), of bekijk de video onder aan deze pagina).
Vicevoorzitter PS Geert Frische namens Provinciale Staten, gedeputeerde Madeleine van Toorenburg namens Gedeputeerde Staten en de Zeeuwse commissaris van de Koning (CdK) Han Polman namens de CdK-Kring heetten de nieuwe gouverneur welkom. Dat officieel welkom werd onderstreept met het ondertekenen van het Gouden Boek van de Provincie Limburg.

Afscheid

Voorafgaand aan de installatie van Emile Roemer werd afscheid genomen van waarnemend gouverneur Remkes. Johan Remkes was ruim zeven maanden (19 april – 30 november 2021) commissaris van de Koning in Limburg.
In zijn afscheidsspeech blikte Johan Remkes terug op de afgelopen zeven maanden. Die eindigden in de Statenzaal met het tekenen van het Gouden Boek van de Provincie Limburg en een schilderij als aandenken aan het waarnemend gouverneurschap in Limburg.

Toespraak

De nieuwe gouverneur Emile Roemer nam tijdens de extra vergadering van het Limburgs Parlement het woord. Zie onderstaand zijn gehele toespraak.