Fonds voor start-ups en scale-ups in duurzaamheid en gezondheid

15 april 2021

Durfkapitaalinvesteerder Brightlands Venture Partners (BVP) lanceert een nieuw fonds gericht op start-ups en scale-ups in duurzaamheid en gezondheid. Het gaat om Brightlands Venture Partners Fund IV, met een eerste closing van € 45 miljoen. Dit nieuwe fonds stelt BVP in staat om haar investeringsactiviteiten uit te breiden in circulaire chemie, regeneratieve geneeskunde en agrofood. Het geld komt van vier bestaande financiers, DSM Nederland, provincie Limburg, LIOF en Rabo Corporate Investments. Daarnaast draagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederlands (RVO) € 10 miljoen bij voor investeringen in circulaire chemie.

Positieve impact

Met het nieuwe fonds gaat Brightlands Venture Partners investeren in startups en scaleups in Nederland, België en Noordrijn-Westfalen, die kunnen profiteren van en bijdragen aan het Brightlands-ecosysteem. Brightlands Venture Partners heeft in de afgelopen jaren geparticipeerd in circa 40 bedrijven die met hun innovatieve producten en processen belangrijke bijdragen leveren op het gebied van klimaat en gezondheid. Daarbij is het financiële rendement uitstekend, een indicatie van de positieve impact van het Brightlands ecosysteem op de slaagkans en time to market voor deze innovatieve ondernemingen.

CO2-reductie en gezonder ouder worden

BVP heeft een uitstekende staat van dienst in circulaire chemie. Het investeerde in de leidende recyclingbedrijven van Europa, QC Polymers (mechanische recycling van plastics), Ioniqa Technologies (chemische upcycling van PET), Black Bear Carbon en Fuenix (pyrolyse van afgedankte autobanden en van gemengd plastic-afval). Belangrijke medische innovaties komen van portfoliobedrijven zoals Neuroplast (behandeling van dwarslaesies), Triplemed (anorisma’s) en Matisse Pharmaceuticals (sepsis).

Casper Bruens, Managing Partner van Brightlands Venture Partners: “Wij zijn opgetogen over het voortgezette commitment van DSM, provincie Limburg, LIOF en Rabobank en we zijn uitermate verheugd over de bijdrage van € 10 miljoen van RVO. Deze eerste closing geeft een stevige basis; het fonds is open voor additionele professionele investeerders die samen met ons meer impact willen genereren. Brightlands betekent circulaire chemie, regeneratieve geneeskunde, agrofood en daarbij horende digitale technologieën, precies de gebieden waar een dergelijk impact vooral nodig is.”

Over Brightlands Venture Partners

Brightlands Venture Partners is de fondsmanager van BVP Fund IV en is een zogeheten ecosysteeminvesteerder. Het investeert in innovatieve bedrijven die kunnen profiteren van en bijdragen aan het ecosysteem van de Brightlands-campussen in het zuiden van Nederland. Fondsen onder beheer zijn Chemelot Ventures, Brightlands Agrifood Fund en Limburg Ventures. BVP Fund IV richt zich op innovaties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid en is het vervolgfonds van het in 2014 opgerichte Chemelot Ventures. De fondsen hebben tot nu toe in totaal rond de 40 investeringen gedaan. Exits hadden betrekking op verkoop van participaties aan gerenommeerde bedrijven zoals Lonza, LyondellBasell, BASF en Fresenius.

Over LIOF

LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg en ondersteunt innovatieve ondernemers met advies, netwerk en financiering. We zijn er voor elke start-up, scale-up en mkb’er met een innovatief idee, een businessplan of een financieringsvraag én voor (buitenlandse) ondernemers die zich in Limburg willen vestigen. Daarnaast helpen wij met grensoverschrijdende samenwerking en internationaal zakendoen. Samen met ondernemers en partners werken we toe naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg door in te zetten op de transities energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering.

Over DSM – Bright Science. Brighter Living.™

Koninklijke DSM is een wereldwijd, ‘purpose-led’ bedrijf dat vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven. DSM streeft ernaar om de kwaliteit van leven voor iedereen te verbeteren. Met zijn producten en oplossingen gaat DSM enkele van ’s werelds grootste uitdagingen aan en creëert tegelijk economische, milieutechnische en maatschappelijke waarde voor al zijn belanghebbenden – klanten, medewerkers, aandeelhouders en de samenleving in haar geheel. DSM levert innovatieve oplossingen voor voeding, diervoeding, persoonlijke verzorging en aroma’s, medische apparatuur, groene producten en toepassingen, en nieuwe mobiliteit en connectiviteit. DSM en de hieraan gelieerde ondernemingen genereren met ongeveer 23.000 werknemers een netto jaaromzet van ca. €10 miljard. Het bedrijf werd in 1902 opgericht en is beursgenoteerd op Euronext Amsterdam.

Over Rabo Corporate Investments

Rabo Corporate Investments (“RCI) is de captive investment arm van Rabobank. Het heeft wereldwijd meer dan € 1,4 miljard geïnvesteerd op het gebied van Food & Agri, duurzaamheid en gezondheid. We investeren in de gehele levensloop van bedrijven van start-ups en scale-ups tot volgroeide bedrijven, direct of via fondsinvesteringen.

Over RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stimuleert ondernemend Nederland bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Met voorlichting en advies, financiering, het vinden van zakenpartners en het voldoen aan wet- en regelgeving. RVO is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, maar voert ook opdrachten uit namens andere ministeries en de Europese Unie. Met de Seedcapitalregeling ondersteunt de overheid innovatieve startups op technologisch of creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal door het verstrekken van een renteloze lening aan investeringsfondsen.