Snelle fietsroute MaasWaalpad open vanaf 26 september

10 september 2020

Vanaf zaterdag 26 september 2020 is de snelle fietsroute MaasWaalpad open; een nieuwe (fiets)verbinding tussen de Campus Heyendaal in Nijmegen en het treinstation in Cuijk. Het MaasWaalpad verbindt drie provincies en vier gemeenten en loopt van Nijmegen, door Malden, Molenhoek, Mook, en over de nieuwe brug De Maasover naar Cuijk. Dagelijks zullen veel forensen en scholieren gebruik gaan maken van de brug. De Maasover levert fietsers 2,5 km winst op in vergelijking met de route via de brug over de A73, ook voor recreanten.

Brug

Een belangrijk onderdeel van de snelle fietsroute is een fietsbrug over de Maas. Deze brug bestaat uit aan weerszijden gebouwde aanbruggen van beton en een hoofdoverspanning uitgevoerd in staal. De brug heeft ook een voetpad zodat ook wandelaars de oversteek tussen de toeristische trekkers het ‘Rijk van Nijmegen‘ en het ‘Land van Cuijk’ kunnen maken. Via een onder het publiek uitgeschreven naamwedstrijd kreeg de fietsbrug de naam De Maasover.

Opening

De snelle fietsroute is vanaf 26 september te verkennen. Om de ingebruikname van de route niet ongemerkt voorbij te laten zijn er die dag tussen 12.00 en 15.00 uur stands waar een lekkernij of een kleine attentie wacht. Er is geen vaste starttijd en iedereen kan starten op een willekeurige plek langs de route. De stands zijn hier te vinden.
Bij de aanleg van het MaasWaalpad werkten vele overheden samen: de provincies Gelderland, Brabant en Limburg, de gemeenten Cuijk, Mook en Middelaar, Heumen en Nijmegen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Snelle fietsroute

Snelle fietsroutes zijn vlak en kennen zo min mogelijk obstakels. Ze bieden zo veel mogelijk voorrang zodat fietsers weinig hinder hebben van ander verkeer. Via snelle fietsroutes kunnen forensen en scholieren sneller op de fiets naar werk of studie. In de provincie Gelderland bestaat al een stelsel van dit soort snelle fietsroutes, zoals het RijnWaalpad, De Liemers en het Batavierenpad.