Chromin volop in bedrijf

9 september 2020

De Limburgse economie krijgt tijdens de coronacrisis grote klappen te verduren. Toch zijn er maakbedrijven die al sinds maart 2020 door produceren en de economie op gang houden. Zo ook Chromin uit Maastricht. Op 9 september bracht gedeputeerde Joost van den Akker een bezoek aan het bedrijf. Hier hoorde hij van directeur Remi Castermans hoe Chromin toekomstkansen benut door vakmensen structureel op te leiden en te ontwikkelen.

Chromin is een hooggespecialiseerd bedrijf in diffusietechnieken voor het behandelen van metalen. Door de behandeling worden deze metalen slijtvaster en minder corrosiegevoelig. Het bedrijf heeft geoptimaliseerde processen voor het inbrengen van chroom in metalen. Chromin Maastricht BV is in 1977 opgericht door Castermans Senior en Middelhuis. Sinds de beginjaren heeft Chromin een gestage groei doorgemaakt. In 2014 heeft Castermans Junior (Remi Castermans) het bedrijf overgenomen. Chromin heeft diverse vernieuwingen en diverse bedrijfshallen bijgebouwd op de huidige locatie op de Sleperweg in Maastricht.

Ondersteuning Techniekcoalitie Limburg en Provincie Limburg
Dankzij een veranderende afzetmarkt staat Chromin voor een uitdaging: hoe houdt het de kennisontwikkeling van het team van 22 vakmensen up-to-date? Andere werkwijzen, digitalisering en technische uitdagingen stellen (andere) eisen aan de teamleden. Stilstand is achteruitgang, zeker in deze economisch lastige tijden. Techniekcoalitie Limburg heeft Chromin daarom ondersteund met behulp van subsidie van Provincie Limburg. Een adviseur van SpartnerS heeft het bedrijf geholpen bij het formuleren van een duidelijke toekomstvisie en het concretiseren van wat deze visie betekent voor de inzet van kennis, vaardigheden en competenties van alle teamleden. Chromin is lid van Koninklijke Metaalunie en krijgt ondersteuning vanuit het opleidingsfonds OOM om het plan ten uitvoer te brengen. Zo helpen deze twee partijen uit Techniekcoalitie Limburg dit bedrijf om kansen voor de toekomst te blijven pakken.

Werkbezoek van gedeputeerde Van den Akker

Remi Castermans vertelt over de ondersteuning vanuit Techniekcoalitie Limburg en Provincie Limburg: “Eén van de kernwaarden van Chromin is kennis en leergierigheid. Onze teamleden moeten van nature nieuwsgierig zijn. Met hulp van Techniekcoalitie Limburg en SpartnerS is verder vormgegeven aan de volgende stap in het verder ontwikkelen van onze leercultuur. Na het traject hebben zelfs de meest ervaren teamleden ingezien dat zij moeten blijven leren. De ontwikkelingen gaan zo hard en je moet als bedrijf bijblijven op technische én organisatorisch vlak.” Gedeputeerde Joost van den Akker bracht op 9 september een werkbezoek aan Chromin. De gedeputeerde is onder de indruk van het technologisch bedrijf: “Achter de deuren van dit bedrijfspand werken vakmensen om metalen duurzamer te maken. Ik ben blij dat Provincie Limburg samen met Techniekcoalitie Limburg kan bijdragen om dit bedrijf nog meer toekomst-proof te maken en de 22 technische vakmensen voor de toekomst op te leiden en te behouden.”

Over Techniekcoalitie Limburg

In Limburg is een structureel en oplopend tekort aan goed opgeleid personeel in technische beroepen. Techniekcoalitie Limburg is opgericht om de Limburgse maakindustrie op een praktische manier te ondersteunen, zodat zij goed voorbereid zijn op de toekomst én de komst van (zij)instromers. Met de ondersteuning van de provincie Limburg doet Techniekcoalitie Limburg dit onder andere door de inzet van netwerken, het gebruik van scholingsfondsen, het geven van gratis advies (middels partner SpartnerS) en het faciliteren van online kennismanagement en cursussen. Techniekcoalitie Limburg is een samenwerking van Techniek Nederland, FME, Koninklijke Metaalunie, Wij Techniek, OOM en A+O Metalektro. Het werkt samen met vakorganisaties en regionale partijen, zoals het Limburgse mbo en hbo, de UWV’s, werkgeversservicepunten, Loketten Leren en Werken en LEO Loopbaan en Ontwikkeling.