Nieuwe wandelgids Krijtlandpad aangeboden

28 oktober 2020

De Limburgse gedeputeerde Joost van den Akker (economie, toerisme, onderwijs en sport) ontving woensdag de nieuwe wandelgids van het Krijtlandpad uit handen van Wandelnet directeur Ankie van Dijk. De wandelroute is ingrijpend vernieuwd, telt meer onverharde paden en is nu honderd kilometer lang. Gedeputeerde Joost van den Akker: “Wandelen maakt gelukkig en gezond. Ik spoor iedereen aan om via het Krijtlandpad mooie, onbekende plekjes van Limburg te ontdekken en van nieuwe vergezichten te genieten.”

Ankie van Dijk: “Het was voor de vrijwilligers van Wandelnet een hele klus. Ze wonen allemaal in de buurt van de route en kennen het gebied dus goed. Deze nieuwe gids is een mooi en tastbaar resultaat van hun inzet. Het meeste werk zit in het zoeken van de mooiste paden. Zodat de wandelaar zeker weet dat hij op de mooiste plekjes komt.” De Curfsgroeve met de steile mergelwanden, de natte graslanden bij Wolfhaag en de Groene Loper in Maastricht, het vrijliggende wandel-en fietspad op de A2-tunnel, zijn nu in de route opgenomen.

Hoogtepunten en vergezichten

Het Krijtlandpad is een unieke kennismaking met het bijzondere, Limburgse krijtlandschap. Een landschap met een heel eigen flora en fauna. Nergens voelt de bever en de das zich beter thuis dan in de Limburgse heuvels. Door het vele stijgen en dalen is de route één van de meest uitdagende wandelroutes van Nederland. Het pad slingert door het Vijlenerbos naar het hoogste punt van Nederland; de ruim 320 meter hoge Vaalserberg. De vergezichten, vaak tot over de Belgische grens, zijn in elk jaargetijde adembenemend.

Afgelopen zomer al erg populair

De rondwandeling telt zes etappes en een dwarsverbing tussen Gulpen en Slenaken. Wandelaars weten de vernieuwde route inmiddels goed te vinden. Ankie van Dijk: “De afgelopen zomer was het pad al heel populair. Door de maatregelen rondom corona gingen veel Nederlanders in eigen land op vakantie. Uit de zomerpeiling van Wandelnet bleek dat het lange-afstand-wandelen door steeds meer mensen ontdekt wordt. Dat geldt duidelijk ook voor het Krijtlandpad.”

Praktisch:

Meer informatie over de route en de verschillende etappes van het Krijtlandpad.