Provinciale Erepenning voor Elisabeth Strouven Fonds

13 februari 2020

Het Elisabeth Strouven Fonds in Maastricht heeft donderdag 13 februari de Provinciale Erepenning van de Provincie Limburg ontvangen. Plaatsvervangend Commissaris van de Koning tevens cultuurgedeputeerde Ger Koopmans reikte deze hoge provinciale onderscheiding aan het goede doelenfonds uit. Dit gebeurde bij gelegenheid van het afscheid van bestuurslid Dik Mol in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht.

Het Elisabeth Strouven Fonds verleent sinds 1963 financiële hulp en bijstand aan de ontwikkeling van burgers en samenleving in Maastricht en omstreken. Het fonds vloeit voort uit het Burgerlijk Armbestuur van Maastricht. Het fonds werkt ook samen met andere fondsen zoals het Oranjefonds en Kansfonds evenals met lokale fondsen.

Het fonds Elisabeth Strouven ondersteunt projecten van organisaties en instellingen die actief zijn in de sociaal-maatschappelijke en culturele sector en in natuurbehoud, natuurbeheer en -ontwikkeling. Denk voor Limburg en de euregio bijvoorbeeld aan projecten van de Philharmonie zuidnederland en het Bonnefantenmuseum. Maar ook aan festivals met een (boven)regionale uitstraling zoals Musica Sacra, de aankoop van bijzonder onroerend goed zoals bij kasteel Wijlre en een studentenbeurs van de Universiteit Maastricht voor getalenteerde buitenlandse studenten. Dit gebeurt op een eenvoudige en laagdrempelige manier en zonder veel bureaucratische belemmeringen.

Deputé Koopmans roemt het fonds vanwege de weldadige functie voor de Limburgse samenleving. Er is geen enkel vergelijkbaar particulier fonds in Limburg met een dergelijke reikwijdte. Het Elisabeth Strouven Fonds vervult dan ook een voorbeeld rol.

De Provinciale Erepenning werd aan het fonds uitgereikt uit waardering voor de aantoonbare, langdurige en belangrijke liefdadigheid voor Limburg en de Limburgers.