Gouvernement strijdtoneel voor debat middelbare scholieren

6 februari 2020

Vandaag was Limburg het strijdtoneel voor de voorrondes van BNNVARA’s scholieren-debatcompetitie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. Leerlingen van negen verschillende middelbare scholen uit  Limburg gingen in debat voor een plekje in de begeerde landelijke televisie finale. Het Stella Maris College uit Meerssen won uiteindelijk met 4-3.

Moeten ouders een grotere rol spelen bij de seksuele voorlichting? Kan het landschap zomaar opgeofferd worden voor het stimuleren van de economie? Moeten jongeren kunnen stemmen op hun 16e? Aan de hand van deze stellingen gingen middelbare scholieren vandaag in debat in de Statenzaal en Feestzaal van het Gouvernement aan de Maas.

Leerling Anand de Nooijer sleept vandaag zowel de prijs voor de beste toespraak en, samen met zijn klasgenoten van het Stella Maris College uit Meerssen, de prijs voor de beste school binnen. “Ik doe al drie jaar mee samen met de debatclub. Dit is de eerste keer dat wij doorgaan naar de volgende ronde. Ik vond vandaag super inspirerend en enorm leuk om samen met allemaal andere jongeren over deze onderwerpen in debat te gaan.” En over 15 jaar in de Tweede Kamer? “In ieder geval meer debatten winnen!”

Zakelijk en vilein

Gedeputeerden Andy Dritty, Robert Housmans en Carla Brugman waren ook aanwezig tijdens het debat. “Het is prachtig voor ons als gedeputeerden, ambtenaren en statenleden om te mogen zien hoe jongeren over actuele maatschappelijke stellingen denken” vertelt Housmans. Hij had ook nog een goede tip voor de jonge debaters: “Een goede debater houdt ‘t zakelijk, maar mag af en toe ook best een beetje vilein zijn.”

Op weg naar Het Lagerhuis

De jongereneditie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug. De Provincie Limburg maakt dit ondertussen al een aantal jaar mogelijk. Meer informatie hierover is te vinden op: http://ownhlagerhuis.nl