Stuur een kaartje om eenzaamheid tegen te gaan!

11 december 2020

Wie heb jij in de afgelopen tijd gemist? Of wie kun je blij maken met een kaartje? Om eenzaamheid tegen te gaan en aandacht te vragen voor elkaar, heeft Gedeputeerde Robert Housmans (Sociale agenda, Zorg en Veiligheid) een duidelijke oproep aan alle kinderen in Limburg om samen een tekening te maken voor iemand die zij missen in deze coronatijd.

“Kinderen kunnen zelf kiezen uit drie soorten tekeningen, die ze zelf kunnen inkleuren en vervolgens met hulp van een oudere broer, zus of de ouders op de post of in de brievenbus kunnen doen naar iemand die ze missen. Opa en oma, je favoriete tante, vriend(in) of een verre vriend die je al een tijdje niet meer hebt kunnen bezoeken door corona. Daarmee hopen we in deze moeilijke tijd mensen een lichtpuntje te geven en het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan”, zegt de gedeputeerde in een video die zelf ook een tekening op de post deed. “Het geeft de kinderen de kans om op een creatieve manier een leuke attentie te maken, waar ze een dierbare een met een klein gebaar enorm blij maken”.

Limburg Samen in actie tegen Eenzaamheid

Aandacht voor elkaar is vooral nu in deze roerige tijden cruciaal en het blijft belangrijk dat we omkijken naar elkaar. Vandaar de Limburgse campagne om meer aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid in de samenleving. Eerder werden Limburgse al middels een ludieke posteractie opgeroepen eens te kijken in de directe omgeving wie ze kunnen helpen en zo eenzaamheid tegen te gaan. De campagne is erop gericht dat iedereen in zijn eigen directe omgeving (of wijk) kijkt waar hij/zij een steentje kan bijdragen. Op die manier houden we de maatschappij ondanks corona en alle beperkingen die momenteel gelden toch ook sociaal draaiende. Het zijn vaak de kleine gebaren die het verschil maken om eenzaamheid tegen te gaan en te voorkomen dat iemand in een sociaal isolement raakt. Bijvoorbeeld een eenvoudig telefoontje of gesprek met een familielid, buurman of vriend(in) die alleen is. De hond uitlaten voor iemand die zelf in quarantaine zit. Of zoals een eerdere poster duidelijk maakt: je buren aanbieden een boodschap mee te nemen als je toch naar de winkel gaat.

Coalitie tegen Eenzaamheid

Op 2 december werd een Heerlens initiatief voor een gezamenlijke aanpak met 8 andere gemeenten, bekrachtigd door wethouder Adriane Keulen (Ouderenbeleid) en gedeputeerde Robert Housmans. Samen met gemeenten Landgraaf, Valkenburg, Kerkrade, Beek, Beekdaelen, Gulpen-Wittem, Stein, Sittard-Geleen vormen zij de Coalitie tegen Eenzaamheid. Met de ondertekening van dit convenant gaan deze Zuid-Limburgse gemeenten samen de strijd aan tegen Eenzaamheid. Ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en KBO Limburg ondersteunen de coalitie.

Participatie subsidie

Ook middels een subsidie vanuit de Provincie willen we de strijd aangaan tegen eenzaamheid. Doel van deze regeling is het ondersteunen van projecten die erop zijn gericht om, de samenredzaamheid en/of participatie in de samenleving van een kwetsbare doelgroep te vergroten en/of de problematiek van een kwetsbare doelgroep bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld door middel van activiteiten op het gebied van cultuur (archeologie, immaterieel erfgoed, kunsten en/of monumenten). Het richt zich op organisaties (stichtingen, verenigingen, bedrijven etc.) en personen.

Meer weten? Bekijk de themapagina.

Bekijk de video oproep van gedeputeerde Housmans.