Nieuwe beschermingsnorm: Limburgs instituut test mondkapjes

15 december 2020

Producenten van niet-medische mondkapjes moeten sinds kort aan bepaalde eisen voldoen als ze een keurmerk willen krijgen. Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM), gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus bij Geleen, gaat in een gloednieuwe ‘kapjes-teststraat’ mondkapjes beoordelen op deze nieuwe normen. Goedgekeurde producenten krijgen vervolgens een keurmerk. Daarmee kunnen mensen al direct in de winkel zien of het mondkapje dat ze willen kopen voldoende bescherming biedt, maar bijvoorbeeld ook of het gemaakt is van milieuvriendelijke materialen en om te controleren of er geen giftige stoffen in zitten.

Beschermingsnorm


Vanaf begin deze maand is het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Niet-medische mondkapjes moeten – om in aanmerking te komen voor het keurmerk -  70% bescherming bieden tegen de overdracht van verschillende ziektekiemen (medische mondkapjes hebben een beschermingsniveau van minimaal 95%). Het normalisatie-instituut NEN heeft daarom onlangs een nieuw certificatiesysteem voor niet-medische mondkapjes gepresenteerd (zie ook https://www.nen.nl/nieuws/nen-keurmerk-voor-mondkapjes-voor-publiek-gebruik-gereed). Wetenschappers van AMIBM - een samenwerking tussen Universiteit Maastricht (UM), de technische universiteit RWTH in Aken en het Duitse Fraunhofer Instituut - schreven mee aan deze norm en leverden wezenlijke wetenschappelijke input. Ook gaat AMIBM vanaf vandaag de mondkapjes in haar splinternieuw laboratorium beoordelen op deze nieuwe eisen.

Richard Ramakers geeft leiding aan AMIBM en professor Stefan Jockenhövel is er wetenschappelijk directeur. Zij stonden aan de wieg van deze nieuwe ‘teststraat’:  “We testen al sinds het begin van de pandemie medische maskers. Steeds vaker kregen we ook de vraag om publieksmaskers te testen, hoewel eigenlijk niemand wist waaraan ze moesten voldoen. Er zitten enorme kwaliteitsverschillen in de maskers op de markt. Het is goed dat daar nu een norm voor bestaat en de klant nu meteen kan zien of een mondkapje daadwerkelijk bescherming biedt!”. Onder andere de in Limburg geproduceerde niet-medische mondkapjes van Boogaard Textiles worden in het lab getest.

Duurzame mondkapjes


Naast het testen of mondkapjes voldoen aan de keurmerkeisen werkt AMIBM aan de ontwikkeling van duurzame mondmaskers, die biologisch afbreekbaar zijn. Mondkapjesplichten zijn in veel landen van kracht en daarmee gaat ook een potentieel afvalprobleem gepaard, waarbij microplastics in ons milieu terecht komen. Biologisch afbreekbare en van duurzame materialen gemaakte mondmaskers leveren een waardevolle bijdrage aan de oplossing van dat probleem, net als het testen van wasbare -en daarmee vele keren herbruikbare- maskers.

Ruud Burlet is gedeputeerde voor Duurzaamheid, Circulaire Economie en de Brightlands Chemelot Campus: “AMIBM verstevigt met deze ontwikkeling haar unieke plek als innovatief wetenschappelijk onderzoekscentrum in het hart van de provincie en is een van de drijvende krachten achter de transitie naar een circulair Limburg. Het instituut meandert knap mee met de snel veranderende werkelijkheid in de wereldwijde coronacrisis en anticipeert razendsnel op nieuwe eisen en behoeften. Wat mij betreft is de verdere verduurzaming van de productie van mondkapjes de logische volgende stap”.

Over AMIBM


Het Kennis-As project AMIBM, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, is gericht op het verleggen van grenzen binnen de wereld van biobased materials. De essentie is om planten en andere organismen te gebruiken als leverancier van hoogwaardige grondstoffen, zodat deze gebruikt kunnen worden bij onder andere industriële toepassingen. Daarmee wordt volop bijgedragen aan de transitie naar een circulaire economie. AMIBM is gespecialiseerd in textiel voor technische- en medische toepassingen. De Provincie Limburg heeft € 9 miljoen in het instituut geïnvesteerd.

--------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

U kunt, als u dat wilt, een kijkje komen nemen of opnames maken bij de AMIBM-teststraat, uiteraard binnen de vigerende maatregelen van het RIVM. Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u contact opnemen met :
Richard Ramakers (AMIBM), via richard.ramakers@amibm.de of telefoonnummer + 31 6 81 13 00 77
Mark van der Linde (UM), via mark.vanderlinde@maastrichtuniversity.nl of  +31 43 388 50 71

Bas Albersen (Provincie Limburg), via b.albersen@prvlimburg.nl of +31 6 21 69 92 01

Informatie over de normstelling of het keurmerk? Neem dan contact op met:

Sandra Boersma (NEN), via Communicatie@nen.nl of +31 6 40 16 49 63