Koninklijke onderscheiding voor 268 verdienstelijke Limburgers

24 april 2020

Vandaag, vrijdag 24 april worden 268 Limburgers telefonisch geïnformeerd dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in de Orde van Oranje-Nassau. Deze Limburgers zetten zich al jaar en dag in voor onder meer sport-, muziek-, heemkundeverenigingen, parochies, stichtingen of als mantelzorgers. Daarmee vervullen zij een belangrijke rol in de Limburgse samenleving. Op deze heuglijke dag krijgen zij waardering voor hun jarenlange inzet. Dit jaar, wegens de Covid-19 maatregelen, in aangepaste vorm.

Gouverneur Theo Bovens: "Terecht wordt vrijwilligerswerk het ‘cement van de samenleving’ genoemd. Als onze vrijwilligers er allemaal ineens mee zouden ophouden, zou ook Limburg behoorlijk ontwricht raken; helemaal in deze tijd van het Corona-virus. Het is mooi dat daar jaarlijks met de lintjesregen in Nederland bij stil wordt gestaan".

De 268 onderscheidingen zijn toegekend in de volgende categorieën:
- 239 personen Lid in de Orde van Oranje-Nassau
-   27 personen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
-     2 personen Officier in de Orde van Oranje-Nassau, waarvan één persoon Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden

Ieder jaar vindt bij gelegenheid van Koningsdag de lintjesregen plaats. Op deze bijzondere en feestelijke dag ontvangen Limburgers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving een Koninklijke onderscheiding.

Aangepaste vorm

Vanwege de huidige maatregelen kunnen de versierselen niet op 24 april worden overhandigd aan de decorandi. Op een later, nog te bepalen, tijdstip zal er een landelijk moment worden georganiseerd waarop zij de versierselen opgespeld krijgen in aanwezigheid van familie, vrienden en collega’s. Op deze manier wordt nogmaals de waardering voor hun inzet gevierd. Wanneer dit zal zijn is afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

Bijzonderheden

De heer luitenant-generaal L.J.A. Beulen uit Leudal is als enige Limburger benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Deze onderscheiding ontvangt hij voor zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht, in het bijzonder de Koninklijke Landmacht in tijden van bezuinigingen en spanningen.

Gegevens over de afgelopen jaren
Algemene gelegenheid 2016 2017 2018 2019 2020
Totaal 238 241 249 244 268
Lid in de Orde van Oranje Nassau 215 211** 219** 211 239
Ridder in de Orde van Oranje Nassau 21 30 29 28 27
Officier in de Orde van Oranje Nassau 2 0 1 5 2***
Ridder in de Orde van de Ne­der­land­se Leeuw 0 0 0 0 0

** waarvan een persoon Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden
*** waarvan een persoon Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden