Schatjes kijken naar schatten

4 oktober 2019

Kom op 11, 12 of 13 oktober met je ouders, broertjes en zusjes of met opa en oma naar De Vondst, het centrum voor Archeologie Limburg in Heerlen. Dan kun je zelf opgravingen doen en leren bepalen uit welke tijd een vondst dateert. De Vondst bestaat deze maand precies één jaar en doet dan ook prominent mee aan de nationale archeologiedagen.

Limburg ontzettend veel archeologische vondsten; aardewerk, metaal of glas, maar ook botten van onze voorouders. Veel van die vondsten worden bewaard in het archeologisch centrum De Vondst. Tijdens de nationale archeologiedagen zijn er speciale rondleidingen in De Vondst, maar ook in het restauratieatelier van Restaura. Hier worden waardevolle archeologische vondsten gerestaureerd

Tijdens de Nationale Archeologiedagen (11, 12 en 13 oktober) kunnen kinderen zelf ervaren hoe het is om archeologisch werk te verrichten. Zo kunnen ze opgravingen doen, replica munten schoonmaken en leren determineren in welke tijd deze munten zijn vervaardigd . Ook is er een workshop aardewerkscherven puzzelen, zodat het potje of kommetje met behulp van speciale tape weer in elkaar staat. De escape game ‘Schat van het Verleden’ kan worden gespeeld met 25% korting. Het unieke verhaal van de zegel van Walram & Elisabeth wordt verteld. En er is een speciale expositie ingericht over de bevrijding van Heerlen, nu 75 jaar geleden. Kortom een leuk uitje voor jong en oud.

Wil je behalve bij De Vondst nog meer archeologisch beleven? Ga dan naar de overkant van de weg. Daar ligt het Thermenmuseum, een museum gebouwd boven op een Romeins badhuis.

Meer info:

Nationale archeologiedagen

De Vondst

Thermenmuseum


Nationale archeologiedagen - Kind puzzelt vaas in elkaar met aardewerkscherven

Kinderen kunnen er zelf ervaren hoe het is om archeologisch werk te verrichten. Zo kunnen ze opgravingen doen, replica muntjes schoonmaken en leren na te gaan uit welke tijd die munten stammen. Ook is er een workshop aardewerkscherven weer aan elkaar te puzzelen zodat het potje of kommetje met behulp van speciale tape weer in elkaar staat.