miljoenbomenplan werkt als olievlek

29 november 2019

Het plan van de Provincie om ruim een miljoen extra bomen te planten – voor elke Limburger één – heeft de werking van een olievlek. Er is veel animo voor. Dat bleek gisteravond in Weert waar deputé Hubert Mackus sprak met ruim honderd burgers, ondernemers, boseigenaren, rentmeesters, wethouders en ambtenaren van gemeenten over het realiseren van dit plan.

Zo ziet Staatsbosbeheer het plan van de Provincie eerder als een hefboom omdat vermoedelijk veel meer dan de beoogde 1 miljoen bomen de grond in gaan de komende jaren. Grote terreinbeheerders in Limburg gaan alleen al honderdduizenden extra bomen planten.
Wethouder Geert Gabriëls van Weert deelde mee dat in zijn gemeente de komende jaren 200.000 extra bomen worden geplant. Weert werd eerder al uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland.

De gemeente Eijsden-Margraten wil het groen van het buitengebied door het provinciaal initiatief verbinden met nieuw groen in de dorpskernen. Maastricht plant meer bomen in voor en achtertuinen van huizen in de stad en gaat ook schoolpleinen in de gemeente vergroenen.
Maastrichts communicatiebureau ViaStory stuurt haar klanten voor de feestdagen geen Kerstkaart maar een jonge morellenboom. De Stichting IKL kondigde aan de aanplantactie mede te organiseren om het groene platteland en stad en dorp met elkaar te verbinden. Landschapsarchitect Marc Heusschen en kunstenaar Jonathan Wanders pleiten voor meer experimenten in het Heuvelland, onder meer door de aanleg van groene zoomranden rondom dorpskernen.

,,Het leukste is, niemand is er op tegen is, ˝ reageerde deputé Mackus na afloop. ,,Dat is bijvoorbeeld bij de aanleg van een provinciale weg wel eens anders. Maar het Miljoenbomenplan leeft ontzettend, het is simpel uit te voeren en het is doeltreffend.˝

De Provincie Limburg heeft samen met kinderen van basisschool ’t Kempke in Sint Odiliënberg een filmpje gemaakt met de boodschap voor het Miljoenbomenplan; Doe Mee!

Blue Billywig video embed