Werkbezoek aan de gemeente Brunssum

14 maart 2019

Zonder verleden, geen toekomst

Woensdag 13 maart 2019 bracht gedeputeerde Geurts een werkbezoek aan de gemeente Brunssum. Samen met de gemeente, inwoners en ondernemers is de Provincie Limburg hard aan de slag met tal van nieuwe projecten in Brunssum. We investeren in nieuwe ontwikkelingen, maar ook in projecten om het verleden in deze gemeente juist te koesteren.

Samen met de Stadregio Parkstad en de Provincie Limburg is een ‘casco gebiedsvisie’ ontwikkeld voor de zogeheten Oostflank van Brunssum om grootschalige economische ontwikkeling mogelijk te maken. Deze gebiedsvisie wordt in de komende jaren verder ingevuld. Gisteren vond de ondertekening van de intentieovereenkomst plaats samen met burgemeester Gerd Leers, wethouder Palmen en Martin de Beer namens Stadsregio Parkstad.20190313-9005

Vervolgens werd een aantal projecten in het kader van Stedelijke Ontwikkeling bezocht: het Schutterspark, het openluchttheater en het Treebeekplein. Gedeputeerde Geurts overhandigde symbolisch een cheque van 800.00 euro voor deze projecten aan de betrokken wethouders.
De drie projecten in het kort:
Het Schutterspark maakt deel uit van het beschermd stads- en dorpsgezicht van Brunssum. Het is circa 100 jaren geleden ontstaan als recreatiegebied voor de gezinnen van de Mijnwerkers. In de afgelopen jaren is flink in het Schutterspark geïnvesteerd door alle partijen. De komende tijd wordt het park nog toegankelijker gemaakt en uitgebreid.

20190313-9132
De aanpak van Treebeek is een voorbeeldproject waarbij een voormalige mijnkolonie (onderdeel van het beschermd stads- en dorpsgezicht) een nieuwe identiteit verkrijgt. Gemeente Brunssum, Wonen-Zuid en IBA Parkstad leveren elk een bijdrage aan deze bijzondere gebiedsaanpak. Treebeekplein wordt nieuw ingericht en in ere hersteld. De tuindorp-karakteristieken worden zorgvuldig teruggebracht met een eigentijdse invulling van de openbare ruimte.20190313-9280


Het Openluchttheater is, in opdracht van de Staatsmijnen, ontworpen door architect J. Bergmans en bestaat al sinds 1951. Het maakt deel uit van het beschermd stads- en dorpsgezicht. In 2012 is het theater gedeeltelijk opgeknapt en weer uitgegroeid tot een centrale plek in het Brunssumse culturele leven. Het is gratis toegankelijk biedt ruimte aan zo’n 600 bezoekers. Hoewel het een openluchttheater is en blijft, zitten die bezoekers graag droog. Die noodzaak was ook duidelijk toen het tijdens het werkbezoek met bakken uit de lucht kwam..20190313-9442

Ook werden de voormalige badhokjes op de Brunssummerheide bezocht. Een plek waar een indrukwekkend verhaal achter schuil gaat. De badhokjes dienden in de Tweede Wereldoorlog als schuilplek voor Joodse kinderen en op initiatief van Heemkundevereniging Brunssum blijven deze nu behouden. Initiatiefnemer Jack Aldewereld lichtte het verhaal aan de gedeputeerde en andere belangstellenden toe. Gedeputeerde Geurts:

"Het behoud van de badhokjes is ongelofelijk belangrijk: zonder verleden, geen toekomst! Mooi dat we dit in samenwerking met de gemeente en de initiatiefnemers voor elkaar hebben gekregen.”

20190313-919820190313-9248