Van Stad tot Streek: Simpelveld

11 maart 2019

“De Provincie investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. Zodat het leven in Limburg nog beter wordt. We laten dan ook graag zien wat er tot nu toe is bereikt”, zegt gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling. Deze film gaat over Simpelveld. Simpelveld ligt in een van de snelst groeiende toeristische regio’s van Nederland. De directe omgeving biedt tal van mogelijkheden voor dagattracties. Daarnaast ligt keizerstad Aken om de hoek, maar nog mooier is de ligging en de natuur in Simpelveld; met als bonus een prachtige uitzicht.

Maar er gebeurt meer! In Simpelveld rijdt de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij over de historische Miljoenenlijn. Parallel aan de route van de nostalgische Miljoenenlijn kan vanaf later dit jaar ook de de Kalkbaan worden gevolgd. Deze fietsroute brengt bezoekers tot in Aken. De sportievelingen op de fiets passeren dan ook Bocholtz. Die kern van de gemeente Simpelveld krijgt een flinke impuls. Om Bocholtz levendig en aantrekkelijk te houden gaat er van alles gebeuren. Het centrum wordt opgewaardeerd om de aantrekkelijkheid te vergroten en de verblijfkwaliteit te verbeteren. Gelegen aan de hoofdstraat van Bocholtz ligt ook de plek waar het rijke Romeinse verleden een plek heeft gekregen. Dit museum maakt onderdeel uit van het plan om de Romeinse historie zichtbaarder te maken. Sporen uit het verleden moeten zichtbaar worden in het landschap en dit museum wordt opgeknapt.

In Simpelveld is er volop aandacht voor de historie, maar ook voor recreatie en verbeteringen van de ruimtelijke kwaliteit. Op deze manier wordt er optimaal geïnvesteerd in de toekomst voor bezoekers en inwoners in de snelst groeiende toeristische regio van Nederland.

Provincie Limburg legt de focus in deze coalitieperiode op zowel economische structuurversterking (bevordering van een kenniseconomie via campussen, kennisas, investeringen in MKB) als op sociale structuurversterking, die er onder meer voor moeten zorgen dat inwoners van Limburg deelnemen aan het arbeidsproces en meer zorg voor elkaar en voor hun omgeving op zich nemen. Provincie Limburg brengt met een aantal korte filmpjes in beeld hoe steden en gemeenten op dit moment in ontwikkeling zijn. Variërend van meer groen in de stad tot klassieke of monumentale gebouwen die een verrassende herbestemming krijgen; alles komt aan bod.