MedTech4europe op bezoek bij Brightlands Maastricht Campus

18 maart 2019

Het Interreg europe projectconsortium MedTech4europe is op 12 en 13 maart twee dagen in Maastricht neergestreken. In het kader van dit project zijn acht Europese regio’s (Auvergne Rhône Alpes, Silezië, South Transdanubia, Kopenhagen, Helsinki, Lombardije, Baden Württemberg en Limburg)  samen met hun stakeholders uit de medische technologiesector naar de Limburgse hoofdstad gekomen, om ideeën uit te wisselen over hun smart specialisation strategie en het gevoerde innovatiebeleid rond de MedTech.

Vooral Brightlands Maastricht Health Campus werd daarbij in de picture gezet. Tijdens een site visit op de campus werden de bezoekers meegenomen in de wondere wereld van publiek-private triple helix samenwerking, die zo eigen is aan ons Limburgs open innovatiemodel. Ook andere Campusbewoners zoals Scannexus hebben met trots de state-of-the-art Tesla scanners laten zien aan onze bezoekers en medewerkers van het Clinical Trials Center Maastricht hebben vragen beantwoord over het belang van de Clinical Trials in de Brightlands Campus omgeving.

De bezoekers hebben vervolgens labs en clean rooms bezocht bij onderzoeksinstituut MERLN en Medtronic. Het werkbezoek heeft veel reacties losgemaakt en daarover ging dan ook de workshop die tijdens de middag plaats vond: hoe bouw je een ecosysteem op in de MedTech sector? Wie moet in zo’n ecosysteem de trekker zijn en welke rol spelen de andere partners? Hoe creëer je vertrouwen en hoe werk je daarin publiek-privé samen? Meerdere regio’s waren onder de indruk en willen hun overheid graag laten zien hoe Limburg dit beleidsmatig heeft aangepakt, om ook in hun regio  te proberen een soortgelijke aanpak als de onze te doen wortelen.

Uiteindelijk is het doel van het project dat ook de Limburgse MedTech sector er beter van wordt en dat er wordt geleerd op onderdelen van onze Europese partners. Daartoe komen de Limburgse MedTechspelers samen in een Limburgse regionale stakeholdersgroep, waarin best practices uit diverse Europese regio’s worden geshowcased. Ook krijgen zij de mogelijkheid om dit jaar zelf een kijkje te gaan nemen bij andere Europese clusters.